Mrożona fasolka szparagowa w woreczku

Mrożenie fasolki szparagowej to świetny sposób na zachowanie jej smaku i wartości odżywczych na dłużej. Fasolka szparagowa jest warzywem sezonowym, więc zamrożenie jej pozwala cieszyć się nią przez cały rok. Poradzimy, jak mrozić fasolkę szparagową – po zblanszowaniu i naWięcej

Leśne jeziorko pokryte rzęsą wodną

Zastosowanie ziół w celu zwalczania różnego rodzaju dolegliwości to żadne novum. Już starożytni doceniali dobroczynne działanie wielu roślin i często wykorzystywali je w medycynie. Choć współczesny człowiek przyzwyczajony jest do stosowania tabletek na każdą dolegliwość, czasami warto rozważyć wybór naturalnychWięcej

Czosnek niedźwiedzi - suszony i świeże liście. Jak suszyć czosnek niedźwiedzi

Suszenie to jeden z najlepszych sposobów przechowywania ziół. Jak zachować czosnek niedźwiedzi na zimę? Oczywiście, możemy go ususzyć. Sprawdź, jak suszyć i przechowywać cebulę czarownic. Kiedy zbieramy czosnek niedźwiedzi do suszenia Czosnek niedźwiedzi, zwany także trzemuchą lub cebulą czarownic, toWięcej

Świeże pestki z dyni - przygotowanie pestek z dyni do suszenia

Pestki z dyni często goszczą na naszych talerzach, przede wszystkim jako dodatek do kremowych zup, sałatek, muesli, chleba oraz jako pyszna i zdrowa przekąska. Pestki z dyni najczęściej kupujemy w sklepie, ale jesienią możemy przygotować je we własnej kuchni. Poradzimy,Więcej

Guacamole w połówce owocu awokado

Czy oglądamy serial, kibicujemy ulubionej drużynie, czytamy wciągającą książkę, czy beznamiętnie przeglądamy w telefonie co nowego w social mediach, często mamy pod ręką ulubione przekąski. Z reguły nie należą do zdrowej żywności. Jednak jest jeden dip, który może stanowić zdrowyWięcej

Kucharz kroi cebulę w półkrążki nożem szefa

Cebula w piórka, kostkę, krążki lub ósemki. Krojenie cebuli to koszmar wielu kucharzy – nie tylko tych domowych. Jak kroić cebulę, aby uniknąć łez, nie pokaleczyć palców i osiągnąć zmierzony efekt? Oto nasz poradnik krojenia cebuli.  Krojenie cebuli Do krojeniaWięcej