Agar to naturalna substancja żelująca pozyskiwana z glonów. Agar stanowi doskonałą alternatywę dla żelatyny zwierzęcej (wieprzowej) w związku z tym wykorzystywany jest do przygotowania potraw wegetariańskich i wegańskich. Agar występujeWięcej

Drylowanie, drelowanie to inaczej pozbawianie owoców pestek. Dryluje się owoce z dużą pojedynczą pestką – wiśnie, czereśnie, śliwki, głóg. Z drylowanych owoców przygotowywane są przetwory (konfitury, suszone owoce, owoce mrożone),Więcej

Cykata to inaczej kandyzowane skórki owoców cytrusowych. Cykatę można przyrządzać ze smażonych w cukrze skórek pomarańczy, cytryny, melona lub arbuza. Skórki, obok innych bakalii, wykorzystywane są jako dodatek do wypiekówWięcej

Blanszowanie to sposób obróbki termicznej żywności polegający na krótkotrwałym zanurzeniu produktu w wrzątku, na kilka lub kilkanaście sekund, a następnie na natychmiastowym jego schłodzeniu. Najlepiej w lodowatej wodzie. Blanszowanie najczęściejWięcej

Advocaat to gęsty likier jajeczny, którego ojczyzną jest Holandia. Advocaat powstaje na bazie żółtek z jaj oraz cukru, niskoprocentowej brandy, śmietanki i wanilii. Trunek ma gęstą, kremową konsystencję, jasnożółty kolorWięcej

Hummus to pasta, sos lub dip z przetartych ziaren ciecierzycy oraz innych roślin strączkowych. Hummus pochodzi z Libanu. Ta tradycyjna potrawa jest jednak popularna na całym Bliskim Wschodzie. Według legendyWięcej

Fava to pasta przygotowywana z gotowanego grochu, bobu lub żółtej soczewicy z dodatkiem czosnku, cebuli i oliwy. Fava pochodzi z Grecji. Czasem nazywana jest grecką odmianą pasty hummus.Więcej