Smażona ryba z sosem duńskim remulada i frytkami

Remulada (sos remoulade), choć ma francuskie korzenie, nazywany jest sosem duńskim. Jest to jeden z najpopularniejszych zimnych sosów na świecie, obok sosu tysiąca wysp i tatarskiego. Sprawdź, co to jest remulada i do czego pasuje sos duński. Co to jestWięcej

Ketchup Heinz w butelkach - po otwarciu trzymamy w lodówce

Ketchup lub po polsku keczup, to kultowy dodatek do burgerów, pizzy, frytek, hot dogów, grillowanego mięsa i owoców morza. Ten magiczny sos, sporządzony z pomidorów, octu i cukru, od wielu dekad rządzi światem. Wiele osób dręczy jednak pytanie, gdzie przechowywaćWięcej

Lubczyk - maggi z ogródka

Lubczyk ogrodowy to roślina wieloletnia, która od lat rośnie w przydomowych ogródkach. Wykorzystywana jest przede wszystkim jako aromatyczna przyprawa w kuchni, ale cenione są również jej walory lecznicze. Lubczyk znany jest także jako lubiśnik lekarski, korzeń, łakotne ziele i mleczeń.  UprawaWięcej

Agar to naturalna substancja żelująca pozyskiwana z glonów. Agar stanowi doskonałą alternatywę dla żelatyny zwierzęcej (wieprzowej) w związku z tym wykorzystywany jest do przygotowania potraw wegetariańskich i wegańskich. Agar występuje w postaci proszku lub nitek. Po zanurzeniu w zimnej wodzieWięcej

Drylowanie, drelowanie to inaczej pozbawianie owoców pestek. Dryluje się owoce z dużą pojedynczą pestką – wiśnie, czereśnie, śliwki, głóg. Z drylowanych owoców przygotowywane są przetwory (konfitury, suszone owoce, owoce mrożone), nalewki, koktajle i desery. Owoce można drylować przy pomocy wykałaczki,Więcej

Cykata - owoce kandyzowanw w cukrze

Cykata to inaczej kandyzowane skórki owoców cytrusowych. Cykatę można przyrządzać ze smażonych w cukrze skórek pomarańczy, cytryny, melona lub arbuza. Skórki, obok innych bakalii, wykorzystywane są jako dodatek do wypieków – keksów, mazurków i serników. Cykata pojawia się w wieluWięcej

Blanszowanie to alternatywny sposób obróbki cieplnej warzyw i owoców. Jest to idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy nie chcą lub nie mogą jeść surowych warzyw, a równocześnie zależy im na zachowaniu chrupkości i świeżego smaku produktów. Co to jest blanszowanie BlanszowanieWięcej