Cykata - owoce kandyzowanw w cukrze

Cykata to inaczej kandyzowane skórki owoców cytrusowych. Cykatę można przyrządzać ze smażonych w cukrze skórek pomarańczy, cytryny, melona lub arbuza. Skórki, obok innych bakalii, wykorzystywane są jako dodatek do wypiekówWięcej

Blanszowanie to alternatywny sposób obróbki cieplnej warzyw i owoców. Jest to idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy nie chcą lub nie mogą jeść surowych warzyw, a równocześnie zależy im na zachowaniuWięcej

Advocaat to gęsty likier jajeczny, którego ojczyzną jest Holandia. Advocaat powstaje na bazie żółtek z jaj oraz cukru, niskoprocentowej brandy, śmietanki i wanilii. Trunek ma gęstą, kremową konsystencję, jasnożółty kolorWięcej

Tradycyjny hummus - pasta z ciecierzycy

Hummus to pasta, sos lub dip z przetartych ziaren ciecierzycy oraz innych roślin strączkowych. Hummus pochodzi z Libanu. Ta tradycyjna potrawa jest jednak popularna na całym Bliskim Wschodzie. Według legendyWięcej

Fava to pasta przygotowywana z gotowanego grochu, bobu lub żółtej soczewicy z dodatkiem czosnku, cebuli i oliwy. Fava pochodzi z Grecji. Czasem nazywana jest grecką odmianą pasty hummus.Więcej

Cykoria podróżnik - bardzo cenny chwast -

Cykoria podróżnik to jedna z najpopularniejszych dziko rosnących roślin leczniczych. Co ciekawe, ta niezwykle wartościowa roślina występuje pospolicie i często traktowana jest jako chwast. Cykoria podróżnik nazywana jest rośliną drogową,Więcej