Świeże pestki z dyni - przygotowanie pestek z dyni do suszenia

Pestki z dyni często goszczą na naszych talerzach, przede wszystkim jako dodatek do kremowych zup, sałatek, muesli, chleba oraz jako pyszna i zdrowa przekąska. Pestki z dyni najczęściej kupujemy w sklepie, ale jesienią możemy przygotować je we własnej kuchni. Poradzimy,Więcej

Guacamole w połówce owocu awokado

Czy oglądamy serial, kibicujemy ulubionej drużynie, czytamy wciągającą książkę, czy beznamiętnie przeglądamy w telefonie co nowego w social mediach, często mamy pod ręką ulubione przekąski. Z reguły nie należą do zdrowej żywności. Jednak jest jeden dip, który może stanowić zdrowyWięcej

Smażona ryba z sosem duńskim remulada i frytkami

Remulada (sos remoulade), choć ma francuskie korzenie, nazywany jest sosem duńskim. Jest to jeden z najpopularniejszych zimnych sosów na świecie, obok sosu tysiąca wysp i tatarskiego. Sprawdź, co to jest remulada i do czego pasuje sos duński. Co to jestWięcej

Ketchup Heinz w butelkach - po otwarciu trzymamy w lodówce

Ketchup lub po polsku keczup, to kultowy dodatek do burgerów, pizzy, frytek, hot dogów, grillowanego mięsa i owoców morza. Ten magiczny sos, sporządzony z pomidorów, octu i cukru, od wielu dekad rządzi światem. Wiele osób dręczy jednak pytanie, gdzie przechowywaćWięcej

Lubczyk - maggi z ogródka

Lubczyk ogrodowy to roślina wieloletnia, która od lat rośnie w przydomowych ogródkach. Wykorzystywana jest przede wszystkim jako aromatyczna przyprawa w kuchni, ale cenione są również jej walory lecznicze. Lubczyk znany jest także jako lubiśnik lekarski, korzeń, łakotne ziele i mleczeń.  UprawaWięcej