Azjatki na polu ryżowym

Woda ryżowa: Poznaj sekret idealnej cery Japonek!

Mieszkanki Dalekiego Wschodu od wieków słyną z pięknej, porcelanowej cery. Jak się okazuje wspaniałą skórę zawdzięczają między innymi pielęgnacji wodą ryżową. Oto przepis, jak przygotować ten cudowny kosmetyk w domu.

Woda ryżowa

Woda ryżowa, dzięki zawartości witamin, żelaza, potasu, magnezu i cynku zwiększa ukrwienie i elastyczność skóry. Doskonale ją nawilża i wygładza oraz rozjaśnia przebarwienia! Azjatki ten niezwykły kosmetyk wykorzystują nie tylko do mycia twarzy, ale i włosów oraz do kąpieli całego ciała.

Jak przygotować wodę ryżową w domu

Pół szklanki dobrego ryżu z upraw ekologicznych dokładnie wypłukać na sicie i zalać przegotowaną wodą w misce, tak aby woda sięgała na ok. 1-2 cm ponad powierzchnię ryżu. Ryż z wodą zostawić na kilka godzin, a następnie przelać do wyparzonej butelki i trzymać w lodówce, maksymalnie 5 dni.

Taki tonik można stosować do przemywania twarzy lub jako płukankę do włosów.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.