Jogurt, kefir lub maślanka to naturalne źródła probiotyków

Zdrowie z natury: TOP 5 produktów, które zawierają najwięcej probiotyków

Ostatnio coraz częściej mówi się, że zdrowie człowieka pochodzi z układu pokarmowego, przede wszystkim z jelit. To właśnie tam bytują pożyteczne bakterie, które pomagają nie tylko w procesach trawiennych, ale także we wzmacnianiu naszego układu odpornościowego. Ten mikroświat to mikrobiota jelitowa. Aby pomóc dobroczynnym bakteriom wzmacniać nasze zdrowie, warto sięgnąć po naturalne produkty z probiotykami! Oto TOP 5 produktów, które zawierają najwięcej probiotyków.

Co to są probiotyki i jak działają na nasz organizm?

Probiotyki są to żywe kultury bakterii oraz drożdży, które korzystnie wpływają na zdrowie człowieka, przede wszystkim wzmacniając mikrobiotę, w tym mikrobitę jelitową. Głównym zadaniem probiotyków jest odbudowa i utrzymanie właściwej kondycji mikroflory jelitowej. Te  mikroorganizmy wspomagają procesy trawienne, wchłanianie składników odżywczych i wzmacniają układ odpornościowy. 

W przypadku stanu chorobowego dobre bakterie z jelit wypierane są przez te szkodliwe i tym samym zaburzona zostaje równowaga mikrobioty jelitowej. Zadaniem probiotyków jest uzupełnienie “dobrych” bakterii (przede wszystkim baterii kwasu mlekowego Lactobacillu i bifidobakterii) oraz drożdży (w tym Saccharomyces boulardii) i przywrócenie równowagi w organizmie. 

Jak dbać o równowagę mikrobioty jelitowej?

Zaburzenia równowagi mikroflory jelitowej, może nastąpić przez nagły wzrost liczby “złych” bakterii lub nagły spadek liczby tych dobrych. Taka sytuacja może być wywołana przez choroby układu pokarmowego (np. zatrucia bakteryjne, zapalenie jelit, zespół jelita drażliwego), ale także może być skutkiem ubocznym innego leczenia np. antybiotykoterapii lub leczenia onkologicznego. W każdym przypadku warto sięgnąć po probiotyki, które będą uzupełniać mikrobiotę o dobre bakterie. Możemy sięgać po suplementy diety lub wzbogacić nasze posiłki o produkty, które zawierają “dobre” bakterie i drożdże.

TOP 5 produktów, które zawierają probiotyki

Zanim sięgniemy po suplementy z probiotykami, warto włączyć do codziennej diety produkty, które zawierają dobre bakterie i drożdże. Oto 5 produktów, które z pewnością pomogą naszej mikroflorze.

Fermentowane produkty mleczne – jogurt, kefir, maślanka

Jogurt jest jednym z najbardziej znanych źródeł probiotyków. Zawiera żywe kultury bakterii, takie jak Lactobacillus i Bifidobacterium, które korzystnie wpływaj na układ trawienny. Kolejny produkt to popularny kefir – jest to sfermentowany produkt mleczny podobny do jogurtu, ale zawiera szerszą gamę pożytecznych bakterii i zdrowych drożdży. Warto pamiętać także o popularnej maślance, którą możemy kupić w osiedlowym sklepie. Tradycyjna maślanka to płyn pozostały po ubijaniu masła ze śmietanki. Maślanka jest bogata w probiotyki i ma oryginalny pikantny smak.

Kiszonki – kapusta, ogórki i inne kiszone warzywa oraz owoce

Kapusta kiszona to gwiazda wśród kiszonek, jest bogata w różne szczepy bakterii probiotycznych. Dodatkowo jest także dobrym źródłem witamin i błonnika, które wpływają na ogólny stan zdrowia. Doskonałym źródłem bakterii probiotycznych oraz błonnika i witamin są kiszone ogórki. Warto pamiętać także o kiszonych burakach i soku z tych buraków. To niedoceniane warzywo reguluje przemianę materii, wspomaga odchudzanie, jest pomocne w walce z anemią i ma właściwości antyoksydacyjne. Kisić możemy również owoce – np. jabłka, a także grzyby i pomidory.

Fermentowana soja – pasta miso i tempeh

Miso to japońska przyprawa wytwarzana w wyniku fermentacji ziaren soi lub innych zbóż z dodatkiem soli i grzyba kōji – pleśni wykorzystywanej również w procesie warzenia sake i produkcji sosu sojowego. Miso jest bogata w probiotyki i dodaje potrawom pikantnego smaku. Kolejny fermentowany produkt sojowy to tempeh. Jest to sfermentowany produkt sojowy o orzechowym smaku. Jest bogaty w probiotyki i białko, dzięki czemu stanowi doskonały składnik zbilansowanej diety, szczególnie wegetariańskiej i wegańskiej, stanowiący alternatywę dla mięsa.

Pasta miso - źródło naturalnych probiotyków

Kombucha, czyli fermentowana herbata

Kombucha to fermentowany napój herbaciany, który powstaje poprzez fermentację słodzonej herbaty przy użyciu kultury bakterii i drożdży. Kombucha dostarcza probiotyków, które powstają w procesie fermentacji, a także zawiera antyoksydanty. Według zaleceń medycyny Dalekiego Wschodu, picie kombuchy ma pomagać w poprawie trawienia, metabolizmu i ogólnego stanu zdrowia.

Kwas chlebowy

Kwas chlebowy to fermentowany napój popularny we Wschodniej Europie. Powstaje na bazie razowego chleba. W procesie fermentacji wody, drożdży i chleba powstaje gazowany napój, który zawiera bakterie probiotyczne. Kwas to orzeźwiający napój, który dobrze gasi pragnienie. Poza walorami smakowymi jest także doskonałym źródłem probiotyków – bakterii i drożdży. 

Kiedy warto stosować probiotyki z produktów spożywczych?

Naturalne probiotyki z pokarmów możemy stosować każdego dnia, znajdują się kiszonkach, przetworach mlecznych, napojach, a nawet chlebie na zakwasie. Jednak po zdrowe bakterie warto dodatkowo sięgnąć po terapii antybiotykowej, chemioterapii, radioterapii itd., które mogą zaburzyć mikroflorę jelitową. W przypadku problemów z układem trawiennym takich jak biegunka, zaparcia czy wzdęcia. Dla wzmocnienia układu odpornościowego oraz w okresie rekonwalescencji i dla wzmocnienia ogólnej kondycji.

Źródło: Artykuł sponsorowany

W serwisie poradzimy24.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza pomogą dłużej utrzymać dobrą kondycję oraz zdrowie. Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.