Ser biały nazywany twarogiem to produkt bardzo wartościowy w każdej diecie. Jest źródłem białka, które łatwo się trawi, lekkostrawnego tłuszczu mlekowego, soli mineralnych oraz witamin (potas, magnez, wapń, A, E, D, K, B12, kwas foliowy, kwas pantotenowy, B2, cholina). Na jego podstawie można stworzyć wiele różnorodnych potraw, zaczynając od śniadania, poprzez obiad i kolację a na deserach lub wypiekach kończąc.
Spis treści
Śniadanie z twarożkiem
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, dlatego też warto zadbać o dobrze zbilansowane składniki. Jednym z nich jest twarożek, który uzupełni porcję białka. Można go wykorzystać do zrobienia pasty na kanapki, z dodatkiem szczypiorku, rzodkiewki lub innych nowalijek, doprawiając przyprawami. Smarowidło takie będzie również się dobrze komponować na ostro z papryczką chili. Inną propozycją są placki z twarogiem takie jak skyrniki lub ser połączony z cynamonem i cukrem waniliowym jako nadzienie do naleśników.
Dania z twarogu na obiad
Obiad z wykorzystaniem twarogu można zacząć klasycznie od farszu do pierogów, klusek leniwych lub makaronu na słodko. Dodatkowo z sera białego można również zrobić sosy np. gzik lub czosnkowy, które świetnie będą się zgrywać z pieczonymi ziemniakami. Warto również wziąć pod uwagę inny smak twarogu, jak ten wędzony, dodający posmaku i zmieniający odbiór całego dania. W szczególności będzie nadawał się do wszelkich zup kremów (np. z dyni), farszu do pierogów z kaszą, czy też do sałatek z grilowanymi warzywami.
Twaróg na słodko
Słodkie dania z twarogu są bardzo popularnie. W szczególności chętnie przygotowuje się i zjada desery lub wypieki. Jednym z najbardziej popularnych jest sernik we wszystkich odmianach. Najlepszy przepis na jego wersję tradycyjną można znaleźć pod linkiem https://uczymyjakslodzic.pl/przepis-na-sernik-tradycyjny/. Twaróg można także wykorzystać do upieczenia pączków serowych, a także nadzienia do tych klasycznych. Nadawać się będzie do deserów fit (np. granola, monte, proteinowe kulki mocy, banoffee, na zimno), a także do racuchów.
Twarogowa kolacja
Przygotowując kolacje na bazie twarogu, można wykorzystać te same przepisy co na śniadanie, ewentualnie je modyfikując na swoje indywidualne potrzeby. Dodatkowo można zrobić dania z makaronem, pieczoną jaglankę z owocami, owsiankę z dodatkiem rabarbaru, czy też malutkie bułeczki twarogowe. Ser biały można również wykorzystać do nadziewania drożdżówek lub zawijaków, a nawet do bezpośredniego mieszania z odrobiną śmietany lub jogurtu naturalnego i nakładania na pieczywo.
Podsumowanie
Twaróg bardzo łatwo dostępny, o niskiej kaloryczności to produkt, który powinno się spożywać regularnie. Jest podstawą łatwo przyswajalnego, łatwostrawnego oraz pełnowartościowego białka. Dzięki kazeinie ser biały praktycznie w całości może być wykorzystany jako źródło aminokwasów do syntezy białek ustrojowych. Twaróg również łatwo się komponuje i przyrządza, a także pasuje do wielu składników, co pozwala na przygotowanie różnorodnych posiłków, deserów, sosów, past lub wypieków.
Źródło: Artykuł sponsorowany