Każdemu zdarzyło się ugotować za dużo ziemniaków. Niestety wielu z nas wyrzuca resztki kartofli po zakończeniu obiadu, a wcale nie musi tak być. Zgodnie z filozofią zero waste z powodzeniem możemy wykorzystać ziemniaki z obiadu i przygotować z nich smaczne dania — na słono i na słodko — dla rodziny i gości. Sprawdź, jak wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia!
Spis treści
Jak wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia?
Poczciwe ziemniaki to jedno z najczęściej gotowanych warzyw w naszym kraju. Podajemy je głównie jako dodatek do obiadu. Często jednak zdarza się, że ugotujemy za dużo ziemniaków i w garnku zostaje nam kilka sztuk kartofli w całości lub kilka łyżek ziemniaków tłuczonych albo purée. Czy takie ziemniaki możemy jakoś wykorzystać? Oczywiście! Tym bardziej że ugotowane ziemniaki po odczekaniu kilku godzin mają niski indeks glikemiczny, który wynosi zaledwie 23 i są idealne dla osób na diecie! Oto kilka pomysłów na to, co zrobić z ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia.
Sprawdź, jak wykorzystać mięso z rosołu
Co zrobić z ziemniaków purée z poprzedniego dnia?
Jeżeli zostały nam ziemniaki tłuczone lub purée, możemy z powodzeniem zrobić z nich wytrawne dania na ciepło, a także… na słodko! Zgodnie z filozofią zero waste nie marnujemy żywności! Poniżej lista kulinarnych inspiracji na potrawy z tłuczonymi ziemniakami.

Farsz do pierogów i naleśników
Farsz z gotowanych ziemniaków i twarogu z dodatkiem smażonej cebulki to tradycyjne nadzienie pierogów ruskich, ostatnio nazywanych ukraińskimi 😉 Gotowane, tłuczone ziemniaki dodajemy także do pierogów z bryndzą (popularnych na Podhalu, w Beskidach i na Słowacji). Farsz “ruski” możemy także wykorzystać do napełnienia naleśników oraz wegetariańskich gołąbków.
Babka i kiszka ziemniaczana
Babka i kiszka ziemniaczana to tradycyjne dania kresowe, których podstawą się ziemniaki — gotowane oraz surowe. Wymieszane z jajkami oraz cebulką i boczkiem lub skwarkami są następnie zapiekane w podłużnej formie (babka ziemniaczana) lub wtłaczane do jelitka i później pieczone albo smażone (kiszka ziemniaczana).
Krokiety ziemniaczane i kotlety z ziemniaków i warzyw
Kotlety lub krokiety warzywne to znane i lubiane danie, dzięki któremu możemy zagospodarować obiadowe resztki. Ugotowane ziemniaki, warzywa z rosołu lub np. niezjedzonego gotowanego kalafiora albo brokuła, rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków, mieszamy z jajkiem i zielenią, doprawiamy, panierujemy w domowej tartej bułce i smażymy. Warzywne kotlety podajemy z sosem grzybowym, surówkami albo duszonymi warzywami. Możemy podać je także jako dodatek do mięsa, zamiast tradycyjnych ziemniaków z wody.

Kopytka i knedle
Gotowane ziemniaki są także bazą ciasta na ulubione kluski naszych dzieci, czyli kopytka i knedle z owocami. Te pierwsze przeważnie podajemy z sosami — pieczarkowym, pieczeniowym lub gulasze. Natomiast knedle z owocami najlepsze ze śliwkami węgierkami, ale możemy przygotować je z jabłkami lub truskawkami.
Co zrobić z ziemniaków ugotowanych w całości
Mamy także kilka propozycji na zagospodarowanie ziemniaków ugotowanych w całości, które pozostały nam z wczorajszego obiadu.
Sałatka ziemniaczana
Pierwsza propozycja to sałatka ziemniaczana. Na sałatkę z ziemniakami istnieją dziesiątki przepisów. Możemy przygotować z wielu składników — z dodatkiem kiełbasy, boczku, korniszonów, pikli, kiszonych ogórków, marynowanych grzybków, ryb itp. Drugi rodzaj sałatki, to ziemniaki z różnymi sosami jogurtowymi lub majonezowymi. Natomiast najprostsza sałatka to po prostu gotowane ziemniaki, cebula pokrojona w piórka, sól, pieprz i sos winegret.

Zapiekanka z warzywami, mięsem lub wędliną
Gotowane ziemniaki to także super baza do zapiekanki. Ziemniaki kroimy w plasterki, dodajemy blanszowane, ugotowane lub podsmażone warzywa (np. brokuły, fasolkę szparagową, paprykę, cukinię, marchewkę), mięso albo wędlinę, ryby, jajka na twardo. Wszystko zalewamy sosem śmietanowym lub z serka topionego i do piekarnika.
Hiszpańska jajecznica z ziemniakami, czyli frittata
Świetnym pomysłem na wykorzystanie ziemniaków z obiadu jest frittata. Ziemniaki wystarczy podsmażyć, zalać rozkłóconymi jajkami, dodać pomidory i możemy podawać na ciepło i na zimno. Frittatę możemy podać na obiad, na kolację, a także jako zimną przekąskę.

Ziemniaki smażone na patelni
Najłatwiejsze i najszybsze danie z gotowanych ziemniaków, to kartofle odsmażone na patelni. Nic dodać, nic ująć. Pyszne same, z sosem jogurtowym, z jajkiem sadzonym i kefirem oraz jako dodatek do mięsa. Takie ziemniaczki, to po prostu szybki obiad z niczego.
Sprawdź, ile gotować ziemniaki