Nie od dzisiaj wiadomo, że kiszonki wszelkiego rodzaju to prawdziwa bomba witaminowa i doskonały probiotyk. Korzyści kiszonek i zakwasów są bardzo liczne, i warto zgłębić temat w kontekście zdrowego odżywania. Jak wprowadzić do diety zakwasy warzywne i jakie korzyści płyną z ich regularnego spożywania?
Spis treści
Zakwasy warzywne i ich właściwości zdrowotne
Kiszona kapusta to najpopularniejsza forma kiszonek, z jaką najpewniej dotychczas mieliśmy do czynienia. Tymczasem zakwasy i kiszonki można tworzyć z wielu innych warzyw, i wszystkie są bardzo zdrowe i zalecane do regularnego spożycia przez lekarzy. Dlaczego? Kiszonki i zakwasy warzywne posiadają ogromne pokłady probiotyków, które wpływają na pracę układu pokarmowego jak i odporność. Prócz tego np. w zakwasie buraczanym znajduje się prawdziwa bomba witaminowa, m.in. witaminy A, C i E, jak również potas, wapń, magnez i żelazo. Taki zakwas polecany jest szczególnie kobietom w ciąży. Prócz tego kiszonki zawierają również sporo błonnika, który wspomaga trawienie i pomaga w redukowaniu zbędnych kilogramów. Jak widać, są to same korzyści dla zdrowia i witalności!
Jak wprowadzić je do diety – w jakiej ilości i jak często?
Soki z kiszonek warto na stałe wprowadzić do swojej diety, nie ma jednak konieczności spożywania ich codziennie. Według zaleceń medycznych wystarczy wypić ok. 150-200 ml. co drugi dzień, najlepiej na czczo. Zbawienne mikroelementy i składniki odżywcze znacznie lepiej wówczas się wchłaniają. Niektórzy również zalecają, by np. zakwas z buraka pić każdego ranka, jednak nie jest to konieczne. Dla początkujących osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z kiszonkami, smak zakwasów może być nieco ostry i odrzucający – można spokojnie rozcieńczać go z wodą, wtedy znacznie łatwiej będzie nam go wypić, a smak nie będzie tak ostry. Soki z kiszonek mają bardzo specyficzny zapach oraz smak, jednak można się szybko przyzwyczaić, biorąc pod uwagę zbawienne właściwości lecznicze i zdrowotne. Takie produkty można bez większych problemów kupić zarówno w stacjonarnych sklepach z żywnością ekologiczną jak i w Internecie.
Czy dzieci również mogą spożywać zakwasy warzywne?
Jak najbardziej! Naturalne probiotyki w ogromnej ilości zawarte w sokach z kiszonek doskonale sprawdzą się jako wzmocnienie odporności u dzieci, a także wspomaganie trawienia i problemów żołądkowych. Zalecaną dawką dla dzieci jest 1-2 łyżeczki dziennie nawet od 1 roku życia. Jako że jest to specyficzny smak, a małe dzieci raczej niechętnie mogą na niego reagować, najlepiej jest przemycać zakwasy warzywne i soki z kiszonek w formie zup czy sosów. Obróbka termiczna nie pozbawia tych produktów ich zdrowotnych właściwości, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by w takiej formie podawać ją dzieciom. Warzywne zakwasy, a w szczególności sok z buraka jest bardzo pożytecznym suplementem diety, którego regularne picie to samo zdrowie. Można go podawać zarówno dzieciom, dorosłym jak i kobietom w ciąży wedle uznania i smaku. Zawarte w kiszonkach składniki nie wykazują bowiem żadnych właściwości toksycznych, nie można ich zatem przedawkować.
Źródło: Artykuł sponsorowany