Domowe przetwory w słoikach - dżemy i kompoty

Jakie przetwory warto jeść jesienią

Przetwory z owoców i warzyw, szczególnie te domowe, po latach zapomnienia wracają do łask. Jak się okazuje, domowe przetwory to świetne uzupełnienie diety, szczególnie jesienią. Sprawdź, jakie przetwory warto wprowadzić do codziennego jadłospisu.

Domowe przetwory – uzupełnienie zdrowej diety

Domowe przetwory mogą być doskonałym uzupełnieniem  diety w okresie jesienno-zimowym. W ostatnich latach, szczególnie wśród mieszkańców dużych miast, rośnie zainteresowanie dobrej jakości żywnością nieprzetworzoną, najlepiej pochodzącą od lokalnych rolników, z upraw ekologicznych. Często wśród lokalnych produktów pojawiają się przetwory z sezonowych warzyw i owoców. 

Warto wybierać produkty sezonowe i szczególnie jesienią oraz zimą włączyć je do diety zamiast importowanych warzyw i owoców. Kiszone ogórki, kiszona kapusta lub zakwas z buraków to produkty, które są nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe. Zawierają dobroczynne bakterie kwasu mlekowego, które wspomagają nasz układ jelitowy, odkwaszają organizm i są źródłem witamin oraz minerałów. 

Jak włączyć przetwory do codziennej diety?

Podpowiadamy jak włączyć przetwory z owoców i warzyw do codziennych posiłków. Oczywiście mogą to być tradycyjne dżemy, powidła lub kompoty, ale możemy także trochę poeksperymentować. 

Jedzenie przetworów możemy zacząć od śniadania lub drugiego śniadania. W tych posiłkach świetnie sprawdzą się dżemy, powidła, konfitury i oczywiście musy owocowe. Do kanapek warto dodać kiszone warzywa – ogórki, kalafiora lub rzodkiewki. 

Obiad, to posiek do którego najczęściej podajemy przetwory owocowe lub warzywne – wszelkiego rodzaju sałatki ze słoików (np. buraczki lub sałatki marynowane w zalewie octowej). Świetnym rozwiązaniem do przygotowania szybkiego obiadu są także mrożonki oraz gotowane warzywa w słoikach – leczo, pomidory, fasolka szparagowa. 

Również do przygotowania kolacji możemy wykorzystać przetwory, zarówno owocowe jak i warzywne. 

Soko, konfitury i musy owocowe to także doskonały dodatek do deserów i wypieków

Jakie przetwory wybierać?

Wybierając przetwory przede wszystkim musimy zwrócić uwagę na ich skład i sposób przygotowania. Najlepsze będą te, które samodzielnie przygotowujemy w domu. Jeżeli nie mamy zapasów w domowej spiżarni lub mamy ochotę na spróbowanie czegoś nowego, warto wybrać przetwory od lokalnych producentów, przygotowane z ekologicznych warzyw i owoców.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *