Przetwory z owoców i warzyw, szczególnie te domowe, po latach zapomnienia wracają do łask. Jak się okazuje, domowe przetwory to świetne uzupełnienie diety, szczególnie jesienią. Sprawdź, jakie przetwory warto wprowadzić do codziennego jadłospisu.
Spis treści
Domowe przetwory – uzupełnienie zdrowej diety
Domowe przetwory mogą być doskonałym uzupełnieniem diety w okresie jesienno-zimowym. W ostatnich latach, szczególnie wśród mieszkańców dużych miast, rośnie zainteresowanie dobrej jakości żywnością nieprzetworzoną, najlepiej pochodzącą od lokalnych rolników, z upraw ekologicznych. Często wśród lokalnych produktów pojawiają się przetwory z sezonowych warzyw i owoców.
Warto wybierać produkty sezonowe i szczególnie jesienią oraz zimą włączyć je do diety zamiast importowanych warzyw i owoców. Kiszone ogórki, kiszona kapusta lub zakwas z buraków to produkty, które są nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe. Zawierają dobroczynne bakterie kwasu mlekowego, które wspomagają nasz układ jelitowy, odkwaszają organizm i są źródłem witamin oraz minerałów.
Jak włączyć przetwory do codziennej diety?
Podpowiadamy jak włączyć przetwory z owoców i warzyw do codziennych posiłków. Oczywiście mogą to być tradycyjne dżemy, powidła lub kompoty, ale możemy także trochę poeksperymentować.
Jedzenie przetworów możemy zacząć od śniadania lub drugiego śniadania. W tych posiłkach świetnie sprawdzą się dżemy, powidła, konfitury i oczywiście musy owocowe. Do kanapek warto dodać kiszone warzywa – ogórki, kalafiora lub rzodkiewki.
Obiad, to posiek do którego najczęściej podajemy przetwory owocowe lub warzywne – wszelkiego rodzaju sałatki ze słoików (np. buraczki lub sałatki marynowane w zalewie octowej). Świetnym rozwiązaniem do przygotowania szybkiego obiadu są także mrożonki oraz gotowane warzywa w słoikach – leczo, pomidory, fasolka szparagowa.
Również do przygotowania kolacji możemy wykorzystać przetwory, zarówno owocowe jak i warzywne.
Soko, konfitury i musy owocowe to także doskonały dodatek do deserów i wypieków.
Jakie przetwory wybierać?
Wybierając przetwory przede wszystkim musimy zwrócić uwagę na ich skład i sposób przygotowania. Najlepsze będą te, które samodzielnie przygotowujemy w domu. Jeżeli nie mamy zapasów w domowej spiżarni lub mamy ochotę na spróbowanie czegoś nowego, warto wybrać przetwory od lokalnych producentów, przygotowane z ekologicznych warzyw i owoców.