Por to bardzo smaczne warzywo, które możemy serwować na surowo np. w sałatkach lub jako składnik zup, zapiekanek, dań mięsnych, tart i innych dań na ciepło. Czasami por możemy dodać w całości, ale czasami musimy pokroić to warzywo. Poradzimy, jak kroić pora w plasterki, półplasterki i słupki.
Spis treści
Dlaczego nie jemy zielonej części pora?
Nie jemy zielonej części pora, ponieważ jest ona zbyt twarda i włóknista, co może prowadzić do trudności w trawieniu. Dodatkowo zielona część pora może zawierać niebezpieczne substancje, takie jak związki siarkowe, które w nadmiarze mogą być toksyczne dla organizmu.
Sprawdź, jak pokroić cebulę w piórka
Białą część pora, czyli dolną część łodygi, można bezpiecznie spożywać po odpowiednim oczyszczeniu z ziemi i ewentualnych zewnętrznych warstw liści. Ma ona delikatny smak i chrupiącą konsystencję, co sprawia, że jest popularnym składnikiem w wielu potrawach, w tym zup, sałatek, zapiekanek warzywnych i mięsnych, tart, pai, farszy i innych dań. Por zawiera wiele składników odżywczych, takich jak błonnik, witaminy A, C i K oraz minerały, takie jak miedź, żelazo i potas.
Jak pokroić pora?
Kroimy jedynie białą część pora! Pokrojenie tego warzywa jest dość proste. Oto poradnik krok po kroku, jak pokroić pora:
Jak pokroić pora w półplasterki?
- Oczyszczamy por z liści zewnętrznych, jeśli są uszkodzone lub zwiędłe.
- Odcinamy końcówki pora, zarówno górną, jak i dolną część, ale pozostawiamy około 5-7 cm zielonej części liści na górze.
- Pora rozcinamy na pół, pionowo, a następnie kroimy każdą połowę na plasterki o pożądanej grubości.
- Pokrojone listki umieszczamy na sitku i płuczemy je w chłodnej wodzie, aby pozbyć się drobinek piasku.
- Umyte kawałki pora odsączamy na sitku lub ręczniku papierowym przed dodaniem do potrawy.
Krojenie pora w krążki lub większe kawałki
Białą część pora możemy pokroić także w zwykłe krążki (be pionowego rozcinania łodygi). Tak pojone warzywo sprawdzi się w miksowanych zupach, rosole lub zapiekankach.
Sprawdź, od której strony obierać ogórka
Jak pokroić pora w słupki lub paski?
Por w daniach azjatyckich często występuje pokrojony w słupki (paski, zapałki). Jeżeli chcemy przygotować pora w ten sposób, kawałek białej części pora o długości ok. 5 cm kroimy wzdłuż na połów, a następnie na ćwiartki. Następnie takie cząstki dalej kroimy wzdłuż na cienkie paseczki. Im cieńsze paski pokroimy, tym por będzie się krócej gotował.