Lody każdemu z nas kojarzą się ze słodkim smakiem dzieciństwa. Nic też dziwnego, że delektujemy się nimi nie tylko podczas upalnych letnich dni, podczas których przynoszą upragnione ochłodzenie. Równie chętnie sięgamy po nie także zimą w lodziarniach i galeriach handlowych, aby zapewnić sobie dużą dawkę smaku i zastrzyk serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Jakie lody kochamy najbardziej i z czego to wynika?
Spis treści
Lody w różku pozwalają wydobyć bogactwo smaku
Lody w rożku, w kubeczku lub na patyku to idealny sposób na pyszny deser bez względu na porę roku. Wszyscy uwielbiamy je bez względu na to, czy są to klasyczne smaki wanilii, śmietany lub czekolady, czy też bardziej wyszukane jak te o smaku słonego karmelu, sernika czy krówek. Jeśli jednak pokusimy się na lody w opakowaniu, może okazać się, że po wyjęciu ich z zamrażarki będą… za zimne. Oczywiście w lodach chodzi właśnie o ich właściwości chłodzące, jednak ich zbyt mocne zmrożenie nie pozwala wydobyć z nich całego bogactwa smaków i aromatów. Lody w rożku topią się powoli, przez co dodatkowo uwalniają przyjemne aromaty. Wafelek, który nieco ogrzewa porcję lodów, pozwala wydobyć z deseru cały jego profil smakowy, podczas lody na patyku lub w kubeczku są zbyt zmrożone pozbawiają nas wielu doznań lub będziemy musieli poczekać, aż nieco się ochłodzą. A to i dla małych, i dla dużych miłośników lodów prawdziwa katorga.
Lody w rożku to smakowa przygoda
Lody w rożku już poprzez stożkowaty kształt słodkiego wafelka sprawiają, że jedzenie ich to swojego rodzaju doznanie fabularne. Rozszerzony od góry rożek zapowiada początek uczty i konsekwentnie zwęża się wraz z trwaniem naszej lodowej przygody. Największa atrakcja, bez względu na nasz wiek, czeka nas na samym końcu rożka, gdzie znajduje się kolejny rożek wypełniony słodką czekoladą. Lody w różku są jak dobrze opowiedziana bajka pełna smaków i aromatów, na której końcu czeka nas satysfakcjonujące zakończenie.
Lody w różku – przyjemność i wygoda
Lody w różku wbrew pozorom są bardzo dobrze przemyślanym rozwiązaniem. W gorących dni, gdy lody bardzo szybko topią się, są zdecydowani lepszą alternatywą od lodów na patyku czy lodów w plastikowym kubeczku. Plastik pod wpływem ciepła naszych dłoni dodatkowo przyspiesza proces topnienia. W takim przypadku nie trudno o poplamienie ubrań, zwłaszcza jeśli chodzi o najmłodszych koneserów tych przysmaków. Lody w różku pozwalają także wzbogacić deser smakiem pysznego i chrupiącego wafelka, który z jednej strony stoi w opozycji do konsystencji lodów, z drugiej zaś doskonale je uzupełnia, przełamując ich smaki i fakturę. Dodatkowo, jeśli mamy ochotę na bardziej sycący deser lodowy, wersja w rożku bardziej pozwoli nam zaspokoić nasz głód.
Źródło: Artykuł sponsorowany