Pyszne masło można mieć codziennie w lodówce. Wcale nie musi dużo kosztować, a jego przygotowanie w domu zajmie jedynie 15 – 20 minut. Aby przygotować domowe masło potrzebne są tylko dobra śmietana i dobre chęci!
Przepis na domowe masło
Do przygotowania własnego masła potrzebne będzie. ok. 250 ml śmietany 30% (najlepsza będzie od zaprzyjaźnionej gospodyni), słoik lub wysokie naczynie oraz opcjonalnie mikser. Śmietanę wlewamy do słoika, dokładnie go zakręcamy i potrząsamy nim aż wewnątrz wytworzą się grudki masła. Ten sam efekt można uzyskać też za pomocą miksera i ubijania śmietany w wysokim naczyniu. Po wytrąceniu się grudek masła trzeba odlać powstałą maślankę, uformować masło w kulę i dokładnie wypłukać w lodowatej wodzie. Nasze domowe masło można doprawić solą i oczywiście przechowywać w lodówce. Gotowe! Życzymy wszystkiego smacznego!
Zobacz także:
Jak zrobić domowe lody? Oto sprawdzone przepisy
Jak zrobić domowy budyń?
Sprawdzony przepis na domowy majonez
Jak zrobić domową bułkę tartą
Masła smakowe: z chili, miodowe, martini