Masło jest idealnym dodatkiem do wielu dań. Jest pyszne, zdrowe, bogate w witaminy i składniki odżywcze. Masło dostępne jest w każdym sklepie, ale czy masło kupne spełnia nasze oczekiwania? Czy mamy pewność jak zostało wyprodukowane? Jeżeli chcemy spróbować smaku prawdziwego, domowego masła – wystarczy dobra śmietana i 15 minut pracy. Poradzimy, jak zrobić masło w domu!
Przepis na domowe masło – jak zrobić masło w domu
Do przygotowania własnego, domowego masła potrzebne będzie. ok. 250 ml śmietany 30% (najlepsza będzie od zaprzyjaźnionej gospodyni lub kupiona na targu), słoik lub wysokie naczynie oraz opcjonalnie mikser. Śmietanę wlewamy do słoika, dokładnie go zakręcamy i potrząsamy nim aż wewnątrz wytworzą się grudki masła. Ten sam efekt można uzyskać też za pomocą miksera i ubijania śmietany w wysokim naczyniu. Po wytrąceniu się grudek masła trzeba odlać powstałą maślankę, uformować masło w kulę i dokładnie wypłukać w lodowatej wodzie. Nasze domowe masło można doprawić solą i oczywiście przechowywać w lodówce.
Aby nadać osełce masła ładny kształt można masę maślaną włożyć do ładnego naczynia wyłożonego folią spożywczą, np. w kształcie serduszka. Można też przygotować masełko w pojedynczych ozdobnych porcjach wyciskając je przez rękaw cukierniczy.
Domowe masło jest gotowe! Życzymy wszystkiego smacznego!
Zobacz także:
Jak zrobić domowe lody? Oto sprawdzone przepisy
Jak zrobić domowy budyń?
Sprawdzony przepis na domowy majonez
Jak zrobić domową bułkę tartą
Masła smakowe: z chili, miodowe, martini
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.