Lukier gotowany - przygotowanie syropu cukrowego na lukier

Lukrowanie ciast i ciasteczek lukrem gotowanym to tradycyjny sposób dekoracji pączków, strucli, ciasta drożdżowego i pierniczków. Przygotowanie tej słodkiej dekoracji jest dość pracochłonne i wymaga pewnej wprawy, jednak efekt rekompensuje wysiłek włożony w przygotowanie lukru gotowanego. Poradzimy, jak przygotować tradycyjnyWięcej

Kompot z suszonych śliwek w szklanej filiżance

Kompot z suszonych śliwek możemy pić każdego dnia, nie tylko w czasie kolacji wigilijnej. Jest źródłem kwasów owocowych i zdrowego błonnika, dzięki czemu korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Sprawdź, jak ugotować kompot z suszonych śliwek. Kompot z suszonych śliwekWięcej

Kiszone buraki można wykorzystać do sałatki lub podać jako carpaccio

Robimy kiszony barszcz, zlewamy sok i zostają nam ukiszone buraki, które najczęściej po prostu wyrzucamy. Okazuje się, że możemy je wykorzystać na kilka sposobów i przygotować z nich pyszne i zdrowe dania. Poradzimy, jak wykorzystać kiszone buraki do sałatek iWięcej

Wigilia dla dzieci - co przygotować na wigilijną kolację dla najmłodszych

Czy dzieci mogą zjeść coś dobrego na Wigilię? Oczywiście, że tak! Mamy kilka kulinarnych troków, dzięki którym najmłodsi będą zajadać wigilijne dania z apetytem. Poradzimy, jak przygotować Wigilię dla dzieci! Jak przygotować Wigilię dla dzieci? Kolacja wigilijna rządzi się swoimiWięcej

Pieczone pierogi z grzybami - jak zrobić farsz grzybowy

Nadzienie z grzybów, czyli farsz grzybowy idealnie sprawdzi się w pasztecikach, krokietach, naleśnikach, kulebiakach, ale przede wszystkim w tradycyjnych daniach wigilijnych – uszkach z grzybami i pierogach. Sprawdź, jak zrobić farsz grzybowy! Jak zrobić farsz grzybowy? Farsz grzybowy możemy przygotowaćWięcej

Mikołajkowe prezenty

Jeszcze 30 lat temu odpowiedź na pytania, kiedy przychodzi święty Mikołaj była prosta. Mikołaj odwiedził dzieci w  nocy z 5 na 6 grudnia. Dziś sytuacja nie jest już taka prosta i zapracowany Mikołaj ma zajęcie przez cały grudzień.   Tradycyja mikołajowaWięcej

Mrożone ryby. Sprawdź jak rozmrozić rybę

Mrożenie ryb to doskonały sposób na ich dłuższe przetrzymanie w domu. Często ryby kupujemy na kilka dni, a nawet na kilka tygodni przed podaniem, zamrażamy i czekamy do dnia, gdy chcemy zaserwować rybne danie. Czy jednak kilka godzin wystarczy naWięcej

Zupa grzybowa na wywarze z suszonych grzybów

Wywar grzybowy tradycyjnie przygotowywany jest z suszonych grzybów – przede wszystkim prawdziwków i podgrzybków. Wywar z suszonych grzybów jest bazą kultowych zup kuchni polskiej – wigilijnej zupy grzybowej i wigilijnego barszczu. Dodawany jest także do żuru, a także do duszeniaWięcej

Jak zrobić korzenną przyprawę do piernika w domu

Przyprawa korzenna to obowiązkowy dodatek do pierników i innych wypieków na święta Bożego Narodzenia. Używana jest także do kawy lub grzanego wina lub piwa. Można kupić gotową przyprawę do piernika, można także zrobić ją samemu w domu, a jej smakWięcej