Warzywa, czyli podstawa diety wegerianskiej i odpowiednie przyprawy

Top 5 najlepszych przypraw w diecie wegetariańskiej

Dieta wegetariańska zyskuje w Polsce coraz więcej zwolenników. Kuchnia roślinna staje się popularna wśród ludzi młodych, ale także tych ze średniego pokolenia. Bezmięsne potrawy są równie smaczne, jak tradycyjne dania, a czasami nawet lepsze. Swój wyjątkowy smak zawdzięczają świeżym produktom, z których są przygotowywane, a także przyprawom. To właśnie przyprawy podbijają walory smakowe tych potraw. Jeżeli szukasz inspiracji do przygotowania wegetariańskich dań, polecamy 5 najlepszych przypraw, które sprawdzą się w diecie wege.

Jakie znaczenie mają przyprawy w kuchni wegetariańskiej?

Przyprawy są ważnym elementem kuchni wegetariańskiej, ponieważ nadają potrawom głębszy smak i aromat, co zwiększa ich kulinarną atrakcyjności. Przede wszystkim przyprawy umożliwiają przygotowanie dań warzywnych w różnych stylach — śródziemnomorskim, indyjskim, tajskim, chińskim, a także tradycyjnym — polskim. Smak potraw zależy właśnie od wybranych przypraw. Dzięki temu możemy przygotowywać różnorodne dania, bez użycia produktów mięsnych. Przyprawy pomagają także w nasyceniu różnymi składnikami odżywczymi — mikro i makroelementami, witaminami, przeciwutleniaczami. Niektóre przyprawy, jak choćby czosnek, wpływają też na odporność organizmy, dlatego warto włączyć go naszej diety, szczególnie jesienią i zimą.   

5 przypraw, które szczególnie dobrze sprawdzą się w diecie wegetariańskiej

Każdy ma swoje ulubione przyprawy, które dowolnie dodaje do ulubionych potraw. Jeśli jednak szukasz nowych inspiracji, polecamy 5 przypraw, które idealnie pasują do dań kuchni roślinnej.

Kumin, czyli kmin rzymski. Do czego pasuje?

Kumin, czyli kmin rzymski ma intensywny, ostro-korzenny smak i aromat, który świetnie komponuje się z warzywami, fasolą, soczewicą i innymi roślinami strączkowymi. Kmin rzymski możemy dodawać do zapiekanek i gulaszy z warzyw, zup i potraw jednogarnkowych. Świetnie sprawdza się w potrawach pochodzących z regionu Maghrebu i krajów śródziemnomorskich.

Kumin jest często mylony z kminkiem, ale choć przyprawy mają podobną nazwę, mają zupełnie innym sam i zastosowanie. Kumin jest przyprawą, która ma nie tylko wiele zalet smakowych, ale także zdrowotnych. Oto kilka przykładów:

  • Kumin jest naturalnym środkiem wspomagającym trawienie, ponieważ zawiera olejki eteryczne, które pomagają w trawieniu i wzdymaniu.
  • Jest bogaty w witaminę C, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
  • Kmin rzymski działa przeciwzapalnie. Zawiera m.in. cuminaldehyd, który może pomóc w zwalczaniu stanów zapalnych.
  • Kumin jest naturalnym środkiem uspokajającym, który może pomóc w poprawie jakości snu.
  • Kumin zawiera także naturalne antyoksydanty, które pomagają zwalczać wolne rodniki. 
Ziarna kuminu, czyli kminu rzymskiego, w drewnianej miseczce i na drewnianej łyżce
Ziarna kuminu, czyli kminu rzymskiego / Fot. Pexels.com

Kurkuma — gwiazda kuchni azjatyckiej

Kurkuma ma charakterystyczny, lekko korzenny smak i żółty kolor. Ta przyprawa sprawdza się szczególnie dobrze w potrawach kuchni indyjskiej i innych kuchniach azjatyckich. W Indiach kurkuma stosowana jest, aby nadać potrawom charakterystyczny żółty kolor i delikatny smak. Stanowi także składnik popularnych mieszanek przypraw. Jest również używana w kuchni chińskiej, indonezyjskiej i południowoamerykańskiej.

Kurkuma jest przyprawą, która ma wiele zastosowań, zarówno kulinarnych, jak i medycznych. Jest bogata w przeciwutleniacze i ma właściwości przeciwzapalne. Kurkuma jest uważana za naturalny środek przeciwbólowy. Może pomóc w leczeniu chorób takich jak artretyzm, choroby wątroby, cukrzyca, choroby układu krążenia i nowotwory.

Czosnek — naturalny antybiotyk, poprawia smak i wzmacnia odporność

Czosnek ma charakterystyczny, ostry i lekko pieprzny smak, który dodaje charakteru wielu potrawom. To bardzo popularna przyprawa, która może być stosowana świeża (w ząbkach) oraz suszona (w płatkach lub granulacie). Czosnek świetnie sprawdzi się w zupach i sosach, szczególnie tych z dodatkiem pomidorów. Lekko podsmażony będzie świetnym uzupełnieniem sałatek, makaronów, ryżu i dań z warzyw strączkowych. Jest także obowiązkowym składnikiem dipów i warzywnych past kanapkowych.

Czosnek pasuje do wielu warzyw, ponieważ jego intensywny smak i aromat mogą nadać potrawom głębię smaku. Szczególnie dobrze komponuje się z pomidorami, cukinią, papryką, bakłażanem, marchewką, cebulą, ziemniakami, batatami, brokułami, fasolką szparagową i kapustą.   

Czosnek ma także bardzo silne właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, dlatego często nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Stosowany jest nie tylko w naszej medycynie ludowej, ale także w medycynie krajów Dalekiego Wschodu.

Płatki suszonego czosnku
Płatki suszonego czosnku / Fot. Pixabay.com

Lubczyk, czyli naturalne maggi

Lubczyk jest przyprawą, która jest często stosowana w kuchni, aby nadać potrawom charakterystyczny smak i aromat przypominający maggi. Aromat lubczyku jest tak silny, że trzeba używać go bardzo rozważnie, ponieważ może zdominować całe danie. Lubczykiem warto doprawiać zupy i sosy, a także warzywne gulasze i inne dania jednogarnkowe, które zawierają pomidory, ziemniaki, cukinię, paprykę oraz warzywa korzeniowe. Świetnie sprawdzi się także jako przyprawa do makaronów. 

Lubczyk jest przyprawą, która posiada wiele właściwości zdrowotnych. Zawiera związki, takie jak kumaryny i flawonoidy, które mogą działać przeciwzapalnie na organizm. Zawiera także olejki eteryczne o działaniu przeciwwirusowym i przeciwbakteryjnym. Dodatkowo jest źródłem antyoksydantów, zwalczających wolne rodniki. 

Wędzona papryka — wyjątkowy kolor i aromat 

Wędzona suszona papryka jest przyprawą, która ma intensywny smak i aromat pochodzący z dymu, dlatego pasuje do wielu potraw i nadaje im szczególnego wyrazu. Jest szczególnie popularna w kuchni śródziemnomorskiej, w tym hiszpańskiej, a także w kuchni węgierskiej i oczywiście meksykańskiej. Wędzona papryka jest często używana do przyrządzania różnych sosów, takich jak sos czosnkowy czy musztardowy. Jest też często dodawana do dipów, takich jak hummus czy guacamole. Pasuje także do smażonych, duszonych i pieczonych warzyw — dzięki dodatkowi wędzonej papryki zyskują aromat grilla. 

Wędzona papryka na łyżeczce
Wędzona papryka / Fot. Pexels.com

Gdzie kupować przyprawy?

Aby mieć pewność, że przyprawy których używamy do przygotowania naszych posiłków, są najwyższej jakości, warto kupować je w sprawdzonych sklepach. Czasami nawet samodzielnie zebrane zioła nie są zdrowe, szczególnie gdy rosną w miejscach zanieczyszczonych lub nawożonych chemią. Jednym ze sklepów, który oferuje szeroką gamę przypraw, ziół i gotowych mieszanek jest https://biowski.pl – oferowane produkty z pewnością zaspokoją nasze kulinarne gusta. 

Źródło: Artykuł sponsorowany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *