Bakterie Escherichia Coli, składnik mikrobioty, które żyją w jelitach człowieka

Co to jest mikrobiota i dlaczego jest tak ważna dla organizmu

Terminy mikrobiota i mikrobiom są często używane zamiennie, ale nie są to synonimy. Sprawdź co to jest mikrobiota oraz mikrobiom i dlaczego są tak ważne dla naszego organizmu.

Co to jest mikrobiota i mikrobiom?

Mikrobiota to zespół wszystkich mikroorganizmów żyjących w określonym środowisku. Tak więc mikrobiota człowieka obejmuje wszystkie bakterie, wirusy, grzyby i inne organizmy jednokomórkowe żyjące w ludzkim ciele. Każdy z nas jest gospodarzem dla od 10 do 100 bilionów mikroorganizmów z ponad 1000 różnych gatunków. Organizmy te żyją w wielu różnych miejscach ludzkiego ciała, takich jak skóra, jelita, usta, płuca, drogi rodne i inne. Jednak najwięcej drobnoustrojów bytuje w przewodzie pokarmowym, głównie w jelitach. Jest to tzw. mikrobiota jelitowa.

Termin mikrobiom odnosi się genomów tych mikroorganizmów (mikrobioty), czyli zbioru całego ich materiału genetycznego (DNA i RNA). Mikrobiom bakterii organizmu człowieka to aż 3 miliony genów.

Co to jest mikrobiota jelitowa

Mikrobiota jelitowa zawiera ponad 3 miliony genów, co czyni ją 150 razy bardziej zróżnicowaną genetycznie niż organizm ludzki. Jest ona unikatowa dla każdego człowieka.  Może w znacznym stopniu wpływać na to jak dana osoba walczy z chorobami, trawi jedzenie, a nawet poprawia nastrój i wpływa na procesy myślowe.

Mikrobiota i dysbioza

Mikrobiota tworzy się od pierwszych dni życia człowieka. Wpływa na funkcjonowanie całego organizmu – wspomaga odporności, poprawia pracę mózgu, wspomaga leczenie chorób przewlekłych. Problem pojawia się, gdy równowaga mikrobioty zostaje zaburzona i powstaje dysbioza. Najczęściej jest to skutek działaniem człowieka – m.in. złej diety, długotrwałym przyjmowaniem leków, antybiotykoterapią. Dysbioza najczęściej widoczna jest w mikrobiocie jelitowej, bo to ona narażona jest przede wszystkim na wyżej wymienione szkodliwe czynniki. Dlatego często mówi się, że odporność bierzemy z jelit.

Jak dbać o mikrobiotę

Aby zapobiegać dysbiozie, warto zmienić swoje nawyki żywieniowe i wspomagać dobre bakterie w naszym organizmie. Należy stosować zróżnicowaną dietę. Przede wszystkim jeść regularne posiłki, unikać produktów wysoko przetworzonych, fast foodów oraz słodzonych napojów gazowanych, a także spożywać odpowiednią ilość wody. Do posiłków warto włączyć również prebiotyki, które sprzyjają rozwojowi dobroczynnych bakterii w jelicie grubym. Są to np. skrobia, błonnik pokarmowy, a także inuliny, które znajdują się w pszenicy, cebuli, czosnku, bananach, cykorii, porach czy szparagach. W stanach chorobowych można także wspomagać się probiotykami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *