Dania z grilla - kiełbaski, oscypki i warzywa

Co wrzucić na ruszt?

Tytułowy zwrot na dwa znaczenia. Pierwsze z nich jest bardzo dosłowne i oznacza położenie czegoś na ruszcie, np. grillowym. Drugie – po prostu zjedzenie czegoś. W obu przypadkach kończy się więc w gruncie rzeczy na tym samym.

Lubimy grillować

Dania z grilla mają tysiące lat. To właśnie w ten sposób przygotowywali jedzenie już ludzie pierwotni, chociaż nie z użyciem metalowych rusztów, a gorących kamieni, kości zwierząt czy gałęzi. Dopiero jednak pojawianie się właśnie rusztu zrobiło różnicę. Grille murowane i przenośne spotkać można na niemal każdej działce, szczególnie w sezonie, który otwiera zwykle majówka albo pierwszy, ciepły weekend wiosny. Są przeróżne, od tanich, kosztujących dosłownie paręnaście złotych i przepalających się po kilku imprezach, przez grille murowane, połączone z wędzarniami po modele gazowe, mobilne, dysponujące potężnymi palnikami, ale też czasem możliwością wędzenia w niskiej temperaturze. Niezależnie od tego jak wygląda, jest zwykle centrum imprezy i najważniejszym jej punktem. Po prostu kochamy grillować i jeść potrawy z grilla. Widać tu też sporą ewolucję. Jeszcze powiedzmy dwadzieścia lat temu na grillu gościła przede wszystkim kiełbasa i karkówka. Obecnie prócz mięs niemal zawsze pojawiają się grillowane warzywa albo owoce, co bez wątpienia jest plusem dla naszego organizmu.

Grillowane jedzenie wpisało się już chyba na stałe w krajobraz ogródków przydomowych, ale także przeróżnych barów i restauracji.

Kiełbasa raz!

Szybkie jedzenie cieszy się w Polsce dużą popularnością, ale prym wiodą nie frytki, kebaby czy burgery. Królowa jest jedna – kiełbasa. Tak właśnie nazywa się najsłynniejszy grill Zakopane, w którym ten przysmak jest serwowany. Prosty, ale sycący, idealny jako szybkie danie w trakcie zwiedzania Zakopanego, leczący skutki dnia poprzedniego gdy je się go na śniadanie, wieńczący wieczór pełen dobrej zabawy. Z odpowiednimi dodatkami taka kiełbasa może stać się także pełnoprawnym obiadem, zwłaszcza gdy dorzucimy do niej grillowane warzywa, by mięsko uzupełnić porcją witamin.

Skąd sukces tego akurat punktu? Sekret tkwi w składnikach, które pochodzą prosto z miejscowego zakładu. Przygotowywane według tradycyjnych receptur, z dbałością nie o koszt wytworzenia, a o jak najpełniejszy smak i zapach. To prawdziwa kiełbasa, której każdy kęs pieści kubki smakowe i przypomina, że właśnie tak powinny smakować wyroby wędliniarskie. Prócz kiełbasy zresztą można raczyć się boczkiem czy kaszanką z grilla, co też – w umiarze oczywiście i nie codziennie – może być prawdziwą ucztą.

Korzystanie z atrakcji Zakopanego potrafi zmęczyć. Spacery, wędrówki po górach, jazda na nartach – ciężko wtedy nie być głodnym. Od rana do późnego wieczora głód ten doskonale gasić będzie Kiełbasa, grill na Krupówkach z tradycyjną wędliną. Połączenie kiełbasy z bułką i sosem jest proste jakich mało – a jednak dzięki przyłożeniu wagi do jakości składników potrafi zachwycić smakiem.

Źródło: Artykuł sponsorowany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *