Na grilla można położyć praktycznie wszystko – od mięsa, przez warzywa, po pieczywo. Są jednak produkty, których grillować nie można, ponieważ po pieczeniu na wolnym ogniu są po prostu szkodliwe dla zdrowia. Sprawdź, które potrawy z grilla mogą być niebezpieczne.
Potrawy z grilla – jak grillować, żeby było zdrowo
Na grilla położyć można oczywiście wszystko – jednak nie wszystko powinniśmy. Do grillowania nie nadają się mięsa i wędliny zawierające saletrę, która podczas grillowania ulega rozkładowi, wydzielając m.in. rakotwórcze nitrozoaminy. Na grilla nie powinniśmy zatem kłaść produktów peklowanych z użyciem saletry.
Warto wybierać chude rodzaje naturalnego mięsa, które wcześniej należy odpowiednio zamarynować. Jedną z najskuteczniejszych marynat, która pozwala na ograniczenie groźnych związków nawet o 90% jest marynata z naturalnego jogurtu, z dodatkiem czosnku i świeżych lub suszonych ziół oraz np. miodu.
Ważne, żeby zawsze grillować potrawy na czystym ruszcie. Przypalone resztki jedzenia i spalony tłuszcz, są źródłem groźnych związków, które nam szkodzą.
Przy rozpalaniu grilla unikajmy gotowych rozpałek. Najlepsze będą suche gałązki lub stara gazeta. Wszystkie produkty powinniśmy grillować na maksymalnie rozgrzanym węglu. Mamy wtedy gwarancję, że temperatura jest odpowiednia, a podpałka (nawet ta sztuczna) na pewno cała się wypaliła. Najlepiej grillować na tak zwanym białym żarze, kiedy węgle rozgrzane są prawie do białości.
W trakcie grillowania warto używać folii aluminiowej. Nie tylko ochroni mięso przed spaleniem, ale również pozwoli na zachowanie jak największej ilości wartości odżywczych grillowanych produktów.
Do dań dobrze jest podać domowy ketchup i sok z pomidorów. Przetwory pomidorowe zawierają bardzo dużo likopenu, który jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów chroniących przed rakiem. Jest też lepiej przyswajalny niż surowe pomidory. Można też wykonać marynatę do mięsa z dodatkiem pomidorów lub ketchupu.