Naturalna witamina C to nasza tajna broń w walce o odporność organizmu. Jest także skutecznym antyoksydantem, który zapobiega procesom starzenia się, ma również działanie antynowotworowe. Witamina C występuje przede wszystkim w owocach i warzywach, wystarczy zatem wzbogacić dietę o odpowiednie produkty, aby dostarczyć do organizmu kwas askorbinowy. Sprawdź, co zawiera dużo witaminy C!
Co zawiera dużo witaminy C? Oto popularne owoce i warzywa bogate w kwas askorbinowy
Witamina C, czyli kwas askorbinowy to naturalny związek, którego właściwości wykorzystywane są nie tylko w medycynie, ale także kosmetyce – dzięki właściwościom antyoksydacyjnym. Witamina C jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, wpływa na układ krążenia i działa przeciwnowotworowo, ma także ogromne znaczenie w procesie budowania odporności. Okazuje się, że regularne przyjmowanie witaminy C może skrócić czas trwania przeziębienia, zależy to jednak od trybu życia pacjenta.
Według naukowców powinniśmy przyjmować od 40 mg (dzieci) do 90 mg (mężczyźni) i do 1000 mg (w czasie infekcji) dziennie, choć zdarzają się wyższe wartości. Witamina C występuje naturalnie w owocach i warzywach, a do tego w ilościach, które zaspokajają zalecaną dzienną dawkę kwasu askorbinowego.
Owoce dzikiej róży – bomba z witaminą C
Owoce dzikiej róży zawierają nawet 30 razy więcej witaminy C niż osławione cytrusy! 100 g owoców dzikiej róży zawiera nawet 1800 mg witaminy C, czyli spożycie 5 dag owoców tego polnego krzewu zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu człowieka na kwas askorbinowy, nawet w czasie przeziębienia. Niestety owoce dzikiej róży nie są produktem łatwo dostępnym. W okresie zimowym najlepiej korzystać z suszu różanego lub naturalnych soków, ale można także skorzystać z gotowych preparatów, zawierających ten owoc. Na uwagę zasługuje m.in. witamina C Swanson z ekstraktem z dzikiej róży, który ułatwia przyswajanie kwasu askorbinowego w organizmie.
Czarne porzeczki – niedoceniane źródło witaminy C
Czarne porzeczki to bogate źródło wielu witamin i antyoksydantów. Najważniejszą z witamin jest witamina C. W rzeczywistości czarne porzeczki zawierają cztery razy więcej naturalnego kwasu askorbinowego niż pomarańcze i dwukrotnie więcej przeciwutleniaczy niż jagody. W czasie gotowania czarne porzeczki tracą znaczną część witaminy C, dlatego najlepiej spożywać świeże owoce.
Słodka papryka czerwona – naturalna multiwitamina
Słodka papryka to roślina o cudownych właściwościach. Można wręcz powiedzieć, że strąki słodkiej papryki to naturalna multiwitamina. Jeden strąk zawiera prawie pełny zestaw witamin i soli mineralnych, w tym potężną dawkę witaminy C (ok. 280-290 mg/strąk), a także witaminy z grupy B (70 mcg%), witaminę A, E i PP oraz mikroelementy. Co ważne, naturalna witamina C zawarta w papryce, nie ulega zniszczeniu pod wpływem ciepła.
Natka pietruszki na zdrowie
Natka pietruszki to zioło, które stanowi skoncentrowane źródło składników odżywczych. Jest szczególnie bogata w witaminy A, C i K, dlatego warto dodawać ją do posiłków – zup, sałatek, ziemniaków i zapiekanek. Znane są także cudowne właściwości naturalnych kosmetyków z dodatkiem natki pietruszki, np. toniku, który rozjaśnia skórę.
Cytryna
Cytryny są dobrym źródłem witaminy C, choć jak się okazuje nie najbogatszym. Jedna cytryna dostarcza około 31 mg witaminy C, co stanowi 51% zalecanego dziennego spożycia. Badania pokazują, że spożywanie owoców i warzyw bogatych w witaminę C zmniejsza ryzyko chorób serca i udaru mózgu.
Źródło: Artykuł sponsorowany