Zdrowe oczy, a co za tym idzie prawidłowe widzenie, zależą od wielu czynników, w tym od odpowiedniej diety. Nasze posiłki powinny zawierać między innymi witaminy, które wspomagają wzrok. Sprawdź, które produkty zawierają witaminy na oczy i co warto jeść, aby wspomagać widzenie.
Spis treści
Witaminy dobre dla oczu
Aby zachować dobry wzrok na długie lata warto nie tylko regularnie kontrolować oczy u okulisty, ale także zadbać o właściwą dietę. Powinna być bogata w witaminy, które korzystnie wpływają na oczy. Są to przede wszystkim witaminy: A, C, E oraz witamina D. Oto lista witamin i produktów spożywczych, które są niezbędne do prawidłowego widzenia:
Witaminy na oczy – jak witamina A i beta karoten wpływają na wzrok
Witamina A oraz prowitamina A, czyli beta karoten z którego powstaje ta witamina, mają ogromny wpływ na prawidłowe widzenie. Wspomagają prawidłowe funkcjonowanie fotoreceptorów siatkówki oka. Przede wszystkim zapobiegają tzw. kurzej ślepocie, czyli upośledzeniu widzenia po zmroku. Witamina A zwalcza także wolne rodniki, które uszkadzają wzrok. Skutkiem niedoboru witaminy A może być także rogowacenie wierzchnich warstw rogówki i spojówek, co może prowadzić do tzw. zespołu suchego oka. Inny negatywny skutek braku witaminy A w naszym organizmie może być rozwój AMD, czy zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem.
W których produktach spożywczych występuje witamina A? Przede wszystkim w tranie (czyli oleju z rybiej wątroby) oraz wątróbce. Bogate źródło beta karotenu i witaminy A to także warzywa oraz owoce (pomarańczowe, czerwone i zielone): marchew, pomidory, szpinak, jarmuż, czerwona papryka, dynia i morele.
Jak witamina C chroni oczy
Witamina C jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, wpływa na układ krążenia – potrzebna jest w procesie syntezy kolagenu, który zapewnia właściwą trwałość naczyń krwionośnych, w tym naczyń krwionośnych oczu. Jej niedobór może prowadzić do wylewów i krwotoków podspojówkowych, które mogą uszkodzić wzrok.
Produkty bogate w witaminę C to przede wszystkim owoce i warzywa: czerwona papryka, owoce dzikiej róży, cytrusy, kiwi, natka pietruszki, winogrona, porzeczki, ziemniaki.
Witamina E pomaga w przyswajać witaminę A
Witamina E, to kolejna witamina rozpuszczalna w tłuszczach, która korzystnie wpływa na wzrok. Pomaga przyswajać witaminę A. Dodatkowo wpływa na zawartość wody w tkankach gałki ocznej. Bogatym źródłem witaminy E są nasiona i orzechy bogate w tłuszcze – migdały, słonecznik, orzechy ziemne i laskowe, a także naturalne oleje roślinne: słonecznikowy, sojowy, kukurydziany. Jako źródło witaminy E mogą posłużyć także pomidory i szpinak.
Witaminy na oczy – witamina D chroni przed jaskrą
Witamina D jest niezbędna do prawidłowego widzenia. Jej niedobór może skutkować przede wszystkim rozwojem jaskry, a także zapaleniem spojówek. Ma także wpływ na wystąpienie zwyrodnienia plamki żółtej oraz zespołu suchego oka. Produkty, które zawierają witaminę D to przede wszystkim ryby morskie – tuńczyk, łosoś, dorsz, makrele, śledzie i sardynki. Źródłem witaminy D jest także mleko i nabiał.