Zdrowie i kondycja paznokci zależą od wielu czynników, w tym od odpowiedniej diety. Słabe i łamliwe paznokcie z przebarwieniami mogą świadczyć o braku witamin, składników mineralnych lub chorobie. Dlatego, aby zadbać o paznokcie, warto stosować odpowiednią dietę. Sprawdź, co jeść, aby mieć piękne i zdrowe paznokcie.
Spis treści
Witaminy na paznokcie – które witaminy wpływają na zdrowie paznokci
Dla zdrowych i pięknych paznokci niezbędne są witaminy i minerały. Najlepiej, aby pochodziły one z produktów naturalnych, bo takie są najlepiej przyswajalne przez organizm. Dlatego dla zdrowych paznokci tak ważna jest zbilansowana dieta. Nasze posiłki powinny być bogata w witaminy, które korzystnie wpływają na paznokcie. Są to przede wszystkim witaminy z grupy B, a także rozpuszczalne w tłuszczach witamina A i E. Na kondycję paznokci wpływają także wapń, żelazo, krzem, cynk, magnez oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Sprawdź, co jeść, aby mieć piękne i zdrowe paznokcie.
Sprawdź, co to są witaminy i jak działają?
Dlaczego witaminy z grupy B są dobre dla paznokci
Witaminy z grupy B są niezbędne dla prawidłowego wzrostu paznokci. Witaminy te odpowiadają za stymulację wzrostu i zabezpieczają paznokcie złamaniem. Szczególnie ważna jest biotyna (witamina B7, nazywana także witaminą H), która przede wszystkim pobudza paznokcie do równomiernego wzrostu. Wpływa także korzystanie na wygląd skóry i włosów. Niedobór biotyny osłabia paznokcie i hamuje ich wzrost. Naturalną witaminę B7 znajdziemy między innymi w mleku i żółtkach jajek, podrobach, rybach (łosoś, sardynki), orzechach włoskich i migdałach oraz warzywach – marchewce, burakach, pomidorach i szpinaku,
Jak witaminy A i E wpływają na zdrowie paznokci
Witaminy A i E należą do grupy witamin rozpuszczających się tłuszczach. Witamina A oraz żelazo wzmacniają płytkę paznokcia i sprawiają, że ma ona równą fakturę. Niedobór tej witaminy powoduje łamliwość i kruchość pytki paznokcia.
Sprawdź, jak wybrać sklep z suplementami
Witamina A zwalcza także wolne rodniki, które uszkadzają komórki organizmu. Produkty bogate w witaminę A to przede wszystkim ryby (zwłaszcza tran) i wątróbka, a także warzywa – marchewka, jarmuż, szpinak, dynia. Witamina E pomaga w przyswajać witaminę A, a także poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci. Witamina E znajduje się przede wszystkim w bogatych w tłuszcze nasionach (np. ziarna słonecznika) i orzechach (laskowych, ziemnych, migdałach), a także w naturalnych olejach roślinnych.