Dieta wątrobowa ma na celu oszczędzanie chorego narządu. W tym przede wszystkim ograniczenie ilości tłuszczu w spożywanych pokarmach i dostarczenie energii z odpowiedniej ilości węglowodanów. W związku z tym osoby z problemami wątrobowymi muszą unikać wielu pokarmów, które spożywane są na co dzień.

Dieta wątrobowa
Co ważne wszystkie potrawy podaje się tylko gotowane lub pieczone bez dodatku tłuszczu. Wykluczone jest smażenie, pieczenie i duszenie. Oto listy produktów dozwolonych i zabronionych przy diecie wątrobowej:
TAK: (ograniczona ilość) surowe masło, olej, oliwa, świeża słodka śmietanka, chudy twaróg, chudy drób, chuda cielęcina, chuda wędlina drobiowa gotowana, ziemniaki gotowane bez tłuszczu, kasza, makarony i kluski bez żółtek, jabłka, warzywa z wody, czerstwe pszenne pieczywo, sucharki, miód, dżem, soki owocowe.
NIE: tłuste mięso, tłuste ryby, tłuste sery podpuszczkowe, żółtka jaj, kapusta, pomidory, kalafiory, rzodkiewka, cebula, szczypiorek, fasola, groch, grzyby, wszystkie ostre przyprawy, marynaty, ocet, mocna kawa i herbata, alkohol.