Zamrożony chleb pokrojony w kromki w foliowym woreczku, gotowy do rozmrożenia

Jak mrozić chleb? Mrożenie i rozmrażanie chleba

Uwielbiamy świeży chleb, jednak nie zawsze mamy czas, aby go upiec lub kupić w piekarni. Okazuje się, że chleb możemy mrozić i ciszyć się świeżym pieczywem prawie prosto z… lodówki. Po drugie, w ten sposób zapobiegamy marnowaniu żywności – jeżeli mamy za dużo pieczywa po prostu wkładamy je do zamrażalnika! Poradzimy, jak mrozić chleb!

Jak mrozić chleb lub inne pieczywo?

Mrożenie chleba lub bułek to bardzo dobry sposób przechowywania pieczywa i sposób, aby nie marnować chleba. Jak mrozić chleb? Przede wszystkim, chleb mrozimy, gdy jest świeży (najlepiej prosto z piekarni lub domowego piekarnika), ale nie jest już ciepły. Najlepiej jest mrozić chleb pokrojony na kromki – dzięki temu łatwiej go podzielić, a później rozmrozić i porcjować. W ten sposób nie będziemy marnować pieczywa. Odmrażamy tyle chleba, ile potrzebujemy.

Przed mrożeniem pokrojony bochenek dzielimy na mniejsze części tak, aby były gotowe do zjedzenia w ciągu 1 do 2 dni.

Sprawdź: Czerstwe pieczywo? Jak odświeżyć chleb i bułki

Pakowanie chleba do mrożenia

Chleb lub inne pieczywo (bułki, bagietki, obwarzanki, kajzerki, weki) dokładnie owijamy w folię spożywczą lub pakujemy w szczelne foliowe torebki do mrożenia. Opakowania mocno zawiązujemy lub szczelnie zamykamy. Następnie wkładamy do zamrażalnika. 

Jak rozmrozić chleb lub bułki

Opakowanie z zamrożonym chlebem wyjmujemy z zamrażarki. Chleb pozostawiamy w folii lub woreczku, albo zawijamy w czystą ściereczkę kuchenną. Nie zostawiamy mrożonego pieczywa bez przykrycia, ponieważ obeschnie.

Tak przygotowane pieczywo zostawiamy do rozmrożenia w lodówce (będzie gotowe następnego dnia) lub w ciepłym miejscu np, na kuchennym blacie – w ten sposób szybciej się rozmrozi.

Czy można rozmrażać chleb w mikrofalówce? Raczej nie. Przy takim rozmrażaniu pieczywo straci na smaku i podeschnie.

WAŻNE! Rozmrożonego pieczywa nie można ponownie zamrażać!

Jak szybko rozmrozić chleb?

Zamrożoną kromkę chleba wrzucamy do tostera i po minucie mamy ciepłe, świeże pieczywo.

Jak przechowywać chleb po rozmrożeniu?

Rozmrożony chleb najlepiej owinąć folią aluminiową, aby nie wysechł. Najdłużej zachowuje świeżość, jeżeli jest przechowywany w woreczku z juty lub bawełny w pojemniku na chleb. Uwaga: Nie trzymamy rozmrożonego chleba w worku foliowym, bo szybko zacznie pleśnieć.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *