Napar ziołowy w szklanej filiżance z bluszczyka kurdybanka

Napary, odwary, maceraty – jak przygotować zioła do wykorzystania w celach leczniczych i kosmetycznych

Zioła to naturalne źródło cennych składników, wykorzystywanych w medycynie i kosmetyce. Aby wydobyć cenne substancje z roślin, musimy je odpowiednio przetworzyć. Sprawdź, jak przygotować zioła do wykorzystania w celach leczniczych i kosmetycznych.

jak przygotować zioła do wykorzystania w celach leczniczych i kosmetycznych – przyrządzanie ziół

Do sporządzania leków oraz kosmetyków z roślin zielarskich wykorzystujemy rośliny świeże i suszone, w tym liście, łodygi, kwiaty, owoce, nasiona, pędy, kłącza, korzenie, a także korę. Przygotowuje się z nich kilka rodzajów ziołowych przetworów.

Napary ziołowe

Jak przygotować napar ziołowy? Porcję rozdrobnionych ziół wsypujemy do naczynia, zalewamy wrzącą wodą i ogrzewamy pod przykryciem (nie dopuszczając do zagotowania) co najmniej 15 min. Następnie odstawiamy naczynie jeszcze na 15 min, co kilka minut mieszamy. Otrzymany napar przecedzamy, a zioła pozostałe na sitku przelewamy wrzącą wodą, uzupełniając napar do potrzebnej objętości. Napary przygotowujemy najczęściej z suszonych liści, kwiatów i owoców.

Odwary z ziół

Aby przygotować odwar, porcję rozdrobnionych ziół wsypujemy do naczynia, zalewamy wodą o temperaturze pokojowej, starannie mieszamy. Następnie gotujemy wszystko pod przykryciem – od kilku do kilkunastu minut, w zależności od rodzaju surowca. Otrzymany odwar przecedzamy, a pozostałe na sitku zioła przelewamy wrzątkiem, uzupełniając odwar do potrzebnej objętości. Odwary przygotowujemy z korzeni, kory, nasion. W czasie ich przygotowywania niestety traci się część składników leczniczych ziół, głównie olejków eterycznych.

Maceraty, czyli wyciągi ziołowe

Jak przygotować maceraty, czyli wyciągi. Rozdrobnione zioła zalewamy wodą o temperaturze pokojowej i odstawiamy na kilka godzin. Następnie przecedzamy. Maceraty, zwane też wyciągami, przyrządzamy na przykład z korzenia prawoślazu i nasienia Inu (siemię lniane).

Proszki z suszonych ziół

Wysuszone zioła (liście, kłącza, korzenie, korę) mielimy w młynku na proszek i zażywamy w tej postaci, popijając odpowiednią ilością przegotowanej wody lub wodą źródlaną. Proszki są bardzo skondensowaną postacią leku roślinnego, szczypta odpowiada jednej szklance naparu lub odwaru. 

WAŻNE! Nigdy nie należy zażywać sproszkowanego dziurawca, świetlika i arcydzięgla, po których może wystąpić uczulenie.

Kompresy ziołowe

Gorące kompresy. Rozdrobnione świeże zioła zawijamy w gazę, wkładamy do naczynia ceramicznego i zalewamy na kilka minut wrzącą wodą. Okład wyjmujemy z wrzątku, studzimy do pożądanej temperatury i przykładamy na chore miejsce.

Zimne kompresy. Świeżo rozdrobnione zioła przykładamy na chore miejsca. Klasycznym przykładem zimnego kompresu jest okład z liści babki na stłuczenie lub obtarcie skóry.

Kąpiele ziołowe

Kąpiele ziołowe przygotowujemy z naparu lub odwaru. Sporządzamy napar lub odwar z jednego lub kilku ziół i dodajemy do kąpieli.

Lecznicze nalewki ziołowe

W celu przygotowania nalewki ziołowej wysuszone zioła zalewamy 70% spirytusem. Po kilku dniach można zażywać wyciąg w ilości kilku lub kilkunastu kropli, rozcieńczonych niewielką ilością wody.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *