Migdały ze skórką i blanszowane - jak obierać migdały

Jak obrać migdały ze skórki?

Migdały warto mieć w zasięgu ręki! Są pyszną i zdrową przekąską, a dodatkowo stanowią dodatek lub podstawowy składnik wielu dań — słodkich i wytrawnych. Doskonale nadają się również do produkcji mleka roślinnego. Przeważnie w kuchni wykorzystujemy migdały bez skórki, czyli blanszowane. Sprawdź, jak obrać migdały ze skórki, czyli jak ściągnąć brązową skórkę.

Blanszowanie migdałów, czyli jak obrać migdały

Migdały to składnik wielu przepisów — tradycyjnych wypieków, sałatek i dan na ciepło. Najczęściej wykorzystujemy do nich migdały bez skórki. Oczywiście w sprzedaży dostępne są migdały już obrane, ale czy warto za nie przepłacać. Migdały możemy obrać z brązowej skórki bez najmniejszego problemu w zaledwie 15 minut lub… 12 godzin. Jak ściągnąć skórkę z migdałów? Wystarczy je zblanszować! Są dwa sposoby na blanszowanie migdałów — na ciepło i na zimno. 

Obieranie migdałów ze skórki na ciepło

Najpopularniejszą metodą obierania migdałów jest blanszowanie na ciepło. Niestety w czasie parzenia we wrzątku migdały tracą część wartości odżywczych. 

Jak blanszować migdały na ciepło?

Migdały wsypujemy do kubka lub miseczki, zalewamy je wrzącą wodą i pozostawiamy na 10 do 15 minut. Migdały odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą. Po tym czasie skorka powinna być pomarszczona i łatwo odchodzić od migdała. Po ściśnięciu w palcach węższej strony migdał sam wyskakuje z łupiny. 

Można także wrzucić migdały do rondla z wrzącą wodą i gotować je przez minutę. Następnie odcedzamy migdały na sitku, chłodzimy strumieniem zimniej wody i wyłuskujemy je ze skórki. 

Migdały w miseczce - ze skórką
Migdały w miseczce

Jak obrać migdały ze skórki na zimno

Obieranie migdałów na zimno zajmuje więcej czasu, ale w tym procesie migdały nie tracą swoich właściwości odżywczych. Aby obrać migdały bez wykorzystania wrzątku, zalewamy je zimną wodą i pozostawiamy na ok. 12 godzin (najlepiej na całą noc). Następnie zmieniamy wodę i moczymy migdały kolejne 12 godzin. Namoczone migdały obieramy za pomocą nożyka, jednak skórki nie schodzą tak łatwo jak w przypadku obierania na ciepło.   

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *