Patelnie dzielimy m.in. ze względu na to, z jakiego materiału zostały wykonane. Czasem jednak materiał bazowy jest inny, a ten zastosowany do wykończenia powłoki inny. Dobrym przykładem jest patelnia aluminiowa, która czasem występuje w wersji z granitem. Czym różnią się obydwa modele? Który zasługuje na uwagę? Podpowiadamy!
Spis treści
Różnice między patelniami
Różnice między patelnią aluminiową a patelnią aluminiową z powłoką granitową są widoczne już na pierwszy rzut oka. Ta pierwsza ma czarny kolor, podczas gdy druga jest szara. Jednak to nie wszystko. Od rodzaju zastosowanego materiału zależy też tempo i równomierność rozprowadzania ciepła, jak również odporność na mycie i czyszczenie.

Patelnie granitowe i z powłokami granitowymi, których trzonem jest aluminium zapewniają bardzo dobrą wytrzymałość na uszkodzenia mechaniczne. Ponadto zastosowanie np. potrójnej powłoki granitowej gwarantuje bardzo dobre parametry podczas smażenia czy duszenia potraw.
Dlaczego warto wybierać patelnie aluminiowe?
Patelnie aluminiowe, bez względu na to, jaką mają powłokę, uchodzą za bardzo solidne i wytrzymałe. Na pewno docenisz je za cenę, estetyczny wygląd, łatwość w czyszczeniu (szczególnie tych, które mają wykończenie granitowe).
Patelnia aluminiowa z powłoką granitową to przede wszystkim gwarancja:
- równomiernego nagrzewania się powierzchni,
- odporności na uszkodzenia mechaniczne, w tym zarysowania, odkształcenia,
- nieprzywierania – z patelni można łatwo usunąć resztki przypalonych potraw.
Nie bez znaczenia są też kwestie związane z bezpieczeństwem. Warto zaznaczyć, że granit, podobnie jak aluminium pod wpływem wysokich temperatur nie uwalnia żadnych szkodliwych związków ani toksycznych substancji takich jak PFOA.
Patelnia granitowa czy aluminiowa z powłoką granitową?
Tu rodzi się pytanie, w czym patelnia aluminiowa różni się od tej, wykonanej w całości z granitu. Odpowiedź jest prosta – głównie chodzi o wagę. Ten drugi produkt jest zazwyczaj bardzo ciężki, niemal niemożliwe jest podniesienie go jedną ręką, nawet bez zawartości. Jednak obecność aluminiowego korpusu gwarantuje utrzymanie optymalnej wagi i inne korzyści, takie jak równomierne rozprowadzanie ciepła.

Czasem dobrze jest przetestować w praktyce obydwa rozwiązania, aby sprawdzić, które z nich jest dla Ciebie lepsze. Trzeba najpierw znaleźć patelnie dedykowane konkretnemu typowi kuchenki – gazowej, elektrycznej, indukcyjnej. Warto rozważyć zakup zestawu. Dlaczego? Bo zyskasz rzetelne porównanie dwóch produktów od tego samego producenta, czyli będziesz miał rzetelną wiedzę na temat jakości i standardów.
Źródło: Artykuł sponsorowany