Patelnia typu wok coraz częściej staje się wyposażeniem naszych kuchni. Jest łatwo dostępna w sklepach i bardzo prosta w użyciu. Potrawy przygotowane w woku są smażone lub gotowane bardzo krótko, dlatego zachowują wiele ze swoich właściwości odżywczych. Używanie woka może wydawać się nieco skomplikowane, w związku z tym poradzimy, jak smażyć w woku.
Spis treści
Co to jest wok
Patelnia typu wok jest charakterystyczna dla kuchni Dalekiego Wschodu. Tradycyjnie przygotowujemy w nim dania chińskie i tajskie. Wok to metalowa patelnia (żeliwna lub stalowa, a w wersji współczesnej aluminiowa lub teflonowa), która kształtem przypomina misę, przeważnie ze spłaszczonym dnem. Dzięki temu równomiernie się nagrzewa i umożliwia szybkie smażenie różnych składników – od warzyw, przez ryby po mięso. Taka metoda smażenia nazywa się stir – frying. Polega ona na szybkim smażeniu potraw na bardzo rozgrzanym tłuszczu.
Potrawy smażone w woku są niezwykle aromatyczne, chrupkie i soczyste, a dodatkowo zachowują więcej wartości odżywczych niż te, smażone tradycyjną metodą.
Jak smażyć w woku
Smażenie w woku to bardzo efektywne metoda przygotowania jedzenia. Cały proces przebiega bardzo szybko, dlatego przed rozpoczęciem smażenia musimy przygotować wszystkie składniki, z których będziemy przygotowywać nasze danie. Szykujemy olej oraz przyprawy, kroimy warzywa – najlepiej w słupki, a także mięso lub rybę – w niewielką kostkę lub paseczki.
Smażenie w woku krok po kroku:
- Woka ustawiamy na średnim ogniu i czekamy aż patelnia się rozgrzeje.
- Na nagrzaną patelnię wlewamy olej i rozprowadzamy go po ściankach wokach – w tym celu najlepiej zakołysać patelnią.
- Na gorący tłuszcz wrzucamy suche przyprawy utłuczone w moździerzu i podsmażamy ok. minuty, tak aby uwolniły swój aromat.
- Następnie wrzucamy posiekany czosnek, cebulę lub świeży imbir. Smażymy do zeszklenia.
- Kolejny etap to podsmażenie mięsa lub ryby. Wrzucamy przygotowane kawałki i smażymy ok. 3 – 5 minut.
- Następnie odsuwamy mięsa na ściankę woka i robimy miejsce na kolejne składniki.
- Jako ostatnie wrzucamy posiekane warzywa, zaczynając od tych najtwardszych (np. marchewki). Kolejne porcje warzyw smażymy od minuty do 2 minut i odstawiamy na ścianki.
- W czasie smażenia warzyw dochodzi mięso i w ciągu ok. 10 minut całe danie jest gotowe. Składniki dania mieszamy przed podrzucanie ich na patelni. Można też użyć bambusowej łyżki lub łopatki.
Dania przygotowane w woku są aromatyczne, chrupkie i soczyste. Warto spróbować tego sposobu smażenia, szczególnie jeśli lubimy smaki i zapachy kuchni azjatyckiej. Danie przygotowane w woku najlepiej podawać bezpośrednio po usmażeniu.