Idealnie usmażone jajko sadzone posypane ziołami na gorącym toście

Jak usmażyć idealne jajko sadzone

Jajko sadzone to danie klasyczne i wydawałoby się, że bardzo proste w przygotowaniu. Jednak wielu osobom usmażenie jajka sadzonego sprawia wiele kłopotów. Czasami białko nie jest ścięte, a innym razem wręcz odwrotnie – za bardzo ścięte jest żółtko. Jak zatem usmażyć idealne jajko sadzone? Wystarczy przestrzegać kilku zasad i jajko sadzone wyjdzie doskonałe! 

Jak zrobić idealne jajko sadzone

Na czym polega tajemnica doskonałego jajka sadzonego?  Na patelni rozgrzewamy masło – musi być roztopione, ale nie złote, ani przypalone. Jajko wybijamy na patelnię i smażymy przez około 4 minuty. Następnie patelnię przykrywamy i smażymy jajko jeszcze ok. 2-3 minuty. Dzięki temu powierzchnia żółtka będzie ciepła, ale pozostanie płynna. Usmażone jajko zsuwamy bezpośrednio talerz lub np. kanapkę – do pomocy możemy użyć szerokiej łopatki.

Uwaga: Jeśli patelnia jest za zimna, spód jajek sadzonych będzie zbyt twardy!

Jak sprawić, aby jajko sadzone zachowało połysk?

Jeżeli chcemy, aby jajko sadzone pozostało błyszczące wystarczy wyeliminować jeden składnik w czasie smażenia! Jajka nie można solić podczas smażenia! Sól natychmiast odbiera mu połysk. Dlatego doskonałe jajko sadzone trafia na stół nie doprawione. Przyprawia się je dopiero na talerzu solą i pieprzem lub dodatkiem świeżych ziół.

Czy jajko sadzone się obraca? NIE! Nie ma takiej potrzeby, wystarczy przykryć patelnię pokrywką lub talerzem na 2-3 minut przed końcem smażenia. Przekręcenie jajka sadzonego na drugą stronę sprawi, że żółtko zbyt szybko się zetnie i straci ono swoją płynną, kremową konsystencję.

Ile kalorii ma jajko sadzone? 

Jajko sadzone nie jest potrawą specjalnie kaloryczną. Jajko sadzone na maśle zawiera więcej kalorii niż to smażone na oleju. 100 g jajka sadzonego na maśle do 196 kcal. Średniej wielkości jajko sadzone waży ok. 55 g, zatem zawiera ok. 108 kalorii (108 kcal). 100 g jajka sadzonego, smażonego na oliwie lub oleju zawiera ok. 170 kalorii (kcal).

Jak podajemy jajko sadzone?

Jajko sadzone podajemy jako samodzielne danie np. na śniadanie – smażone na bekonie lub jako jarskie danie obiadowe – z dodatkiem gotowanych ziemniaków i bukietu warzyw. W sezonie szparagowym, jajko sadzone z gotowanymi szparagami to szczególny przysmak. Jajko sadzone sprawdzi się także jako dodatek do kanapek na ciepło oraz burgerów. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *