Wiele osób zmaga się z problemem nietolerancji glutenu. Czy są skazane na rezygnację z chleba i innego pieczywa? Oczywiście, że nie. Osoby, które nie mogą jeść wypieków z mąki pszennej lub żytniej, mogą wybrać pieczywo bezglutenowe. Sprawdź, jaką wybrać do przygotowania chleba gluten free!
Spis treści
Z czego pieczemy pieczywo bezglutenowe?
Do powstania każdego rodzaju pieczywa, także tego bezglutenowego, niezbędna jest oczywiście mąka. Mąka bezglutenowa to termin stosowany do mąki wyprodukowanej z produktów niezawierających glutenu. Gluten to białko występujące ziarnach zbóż takich jak pszenica, żyto, jęczmień i pszenżyto. Za sprawą glutenu, z mąki zbożowej i wody powstaje elastyczne ciasto. Mąki bezglutenowe same w sobie nie mają takiej elastyczności i zazwyczaj dają dużo gęstszy i bardziej zwarty produkt, dlatego musimy dobrać odpowiedni rodzaj mąki do rodzaju potrawy, którą chcemy przygotować.

Które mąki nie zawierają glutenu?
Najpopularniejsze mąki bezglutenowe to: mąka ryżowa, skrobia ziemniaczana, mąka owsiana, gryczana i jaglana, mąka z migdałów, mąka kokosowa, mąki strączkowe (z soi i soczewicy), a także mąka z sorgo i tapioki. W sprzedaży dostępne są także mieszanki mąk, które przeznaczone są do przygotowania konkretnych potraw. Z mąki bezglutenowej możemy przygotować praktycznie wszystko — słodkie wypieki i dania mączne (ciasta, ciasteczka, kluski, racuchy i naleśniki, pierogi makarony), a także upiec bezglutenowy chleb oraz bułki.
Chleb bezglutenowy. Jaką mąkę wybrać?
Dla osób z nietolerancją glutenu szczególnie ważna jest możliwość spożywania pieczywa bez glutenu. W końcu chleb i inne wyroby piekarskie to podstawowy składnik diety większości ludzi na świecie.
Nie wszystkie z wymienionych mąk bez glutenu sprawdzą się w przypadku wypieku chleba i innego pieczywa bez glutenu. W przypadku chleba i bułek najlepszy efekt osiągniemy, łącząc kilka rodzajów mąki.
Najlepszy chleb bezglutenowy to taki, który został upieczony z mąki bazowej o neutralnym smaku, z dodatkiem produktów o intensywnym aromacie. Najczęściej pieczywo gluten free powstaje z mieszanki maki ryżowej, owsianej, kukurydzianej i jaglanej. Dodawana jest także mąka gryczana — jednak jej smak jest charakterystyczny i intensywny i nie każdemu odpowiada. Do chleba możemy dodać także mąkę migdałową i mąki orzechowe.
Aby znaleźć swoją kompozycję mąki do przygotowania chleba, warto trochę poeksperymentować. Jeśli nie mamy czasu lub ochoty na zabawę z mieszaniem różnych produktów, zawsze możemy sięgnąć po gotowe produkty do wypieku chleba bezglutenowego, które dostępne są nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale nawet w osiedlowym markecie.

Ważne! Jeżeli szukamy wyrobu, który nie zawiera glutenu, na opakowaniu często możemy znaleźć symbol przekreślonego kłosa, który potwierdza brak glutenu w produkcie.
Źródło: Artykuł sponsorowany