Racuchy to pyszne danie, które uwielbiają nie tylko dzieci. Tradycyjnie ciasto na racuszki przygotowywane jest z mąki pszennej, jednak dużo zdrowsze będą te smażone placuszki przyrządzone z mąki orkiszowej, gryczanej lub razowej. Tradycyjnie do racuchów można dodać pokrojone jabłka, warto jednak trochę poeksperymentować i zamiast jabłek dodać ananasa, jagody amerykańskie lub brzoskwinie. Oto przepis na racuchy z mąki orkiszowej.
Składniki na racuchy z mąki orkiszowej
- 3 łyżki mąki orkiszowej (może być mąką gryczana)
- 1 jajko
- 1 kopiata łyżka jogurtu naturalnego
- połowa jabłka (pokrojona na cząstki) lub inne owoce np. ananas, jagody amerykańskie lub brzoskwinie
- odrobina soli i szczypta cukru
- cukier puder lub syrop klonowy do podania
Wszystkie składniki ciasta na racuszki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Jeżeli ciasto jest za gęste dodajemy jogurtu, a jak za rzadkie to dosypujemy mąkę. Formujemy małe placuszki tak, żeby w każdym znalazły się owoce i smażymy na oleju (ryżowym, rzepakowym lub innym o wysokiej temperaturze smażenia). Racuchy smażymy się zarumienią z obydwóch stron. Gotowe podajemy z syropem klonowym, cukrem pudrem lub z konfiturami. Można też posypać chrupiącym musli, polać jogurtem etc. Takie racuszki to świetne energetyczne śniadanie, drugie danie obiadowe dla dzieci lub doskonały podwieczorek.