Suszone grzyby w szklanym słoju

Suszenie grzybów to jeden z najstarszych i najlepszych sposobów konserwowania tych wspaniałych darów lasu. Do suszenia nadają się przede wszystkim prawdziwki, podgrzybki i kozaki – po wysuszeniu mają wspaniały aromat i z pewnością nie może ich zabraknąć na wigilijnym stole.Więcej

Świeże leśne grzyby w koszyku

Czerwiec to początek sezonu na leśne grzyby w Polsce. W lasach pojawiają się już borowiki i kurki. Sprawdź, jak przechowywać zebrane grzyby, aby zachować ich walory smakowe i wykorzystać do przygotowania potraw i przetworów! Przechowywanie świeżych grzybów Lato i jesieńWięcej

Grzyby przygotowane do czyszczenia na drewnianej tacy / Fot. Canva

Czyszczenie grzybów może czasami sprawiać trudności, ale wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad, a grzyby będą czyste i gotowe do dalszego wykorzystania. Poradzimy, jak oczyścić grzyby do gotowania, marynowania, mrożenia i suszenia. Jak oczyścić grzyby do gotowania – do zupy, marynowania,Więcej

Świeże kurki w plastikowym pojemniku

Mrożenie grzybów to świetny sposób ich konserwowania i przechowywania. Po wyjęciu z zamrażalnika są gotowe do wykorzystania w kuchni – do zup, sosów, mięsa i gulaszy. Do mrożenie szczególnie dobrze nadają się kurki. Czasami zdarza się, że po rozmrożeniu grzybyWięcej

Borowiik szlachetny w otoczeniu opadniętych liści - prawdziwki rosną w lasach liściastych i i glastych

Nie od dziś wiadomo, że grzyby mają swoje ulubione drzewa. Sprawdź, gdzie szukać grzybów i pod którymi drzewami rosną borowiki, podgrzybki i maślaki. Gdzie szukać grzybów? Już wieleset lat temu zbieracze grzybów zauważyli, że niektóre gatunki grzybów rosną w otoczeniuWięcej

Rydze w koszyku razem z prawdziwkami

Rydze to rudy skarb, który jesienią pojawią się w polskich lasach. Te wyjątkowo smaczne grzyby łatwo rozpoznać, a po zebraniu przygotować z nich pyszne dania i przetwory. Sprawdź, gdzie rosną rydze, jak rozpoznać rydze, jak przyrządzać! Rudy, rudy rydz, czyliWięcej

Kurki w koszyku - jak czyścić kurki, żeby pozbyć się piasku

Kurki to jedne z najsmaczniejszych grzybów, które możemy marynować lub podawać smażone z czosnkiem i masłem, a także wykorzystać do grzybowego nadzienia. Najlepsze są kurki zbierane w lesie, ale niestety są one często zabrudzone ziemią, piaskiem lub igliwiem. Na szczęścieWięcej

Grzyby gotujące się w rondlu przed włożeniem do słoików - wekowanie grzybów

Lato i jesień to czas, kiedy nasze lasy są pełne grzybów. Z tych leśnych skarbów najczęściej robimy grzyby marynowane i suszone. Ale grzyby można również utrwalać w wekach (wekowanie grzybów), w postaci grzybów we własnym soku. Poradzimy, jak zrobić grzybyWięcej