Marynowane rydze w słoikach - jedne z najlepszych grzybów do marynowania

Marynowane grzybki to prawdziwy przysmak, który możemy przygotować samodzielnie. Wystarczy trochę leśnych grzybów, woda, ocet oraz przyprawy i pyszna zimowa przekąska może wylądować w naszej spiżarce. Sprawdź, jakie grzyby można marynować i do czego je dodawać!  Marynowanie grzybów Marynowanie grzybówWięcej

Grzyby w lesie. Czy można zbierać grzyby w Niemczech?

Czy warto wybrać się na grzyby za Odrę? Jaki przepisy obowiązują grzybiarzy w Niemczech? Sprawdź, jak bezpiecznie zbierać grzyby za naszą zachodnią granicą, aby uniknąć mandatu i cieszyć się darami lasu! Zbieranie grzybów w Niemczech Niemcy to kraj, który możeWięcej

Suszone grzyby w szklanym słoju

Suszenie grzybów to jeden z najstarszych i najlepszych sposobów konserwowania tych wspaniałych darów lasu. Do suszenia nadają się przede wszystkim prawdziwki, podgrzybki i kozaki – po wysuszeniu mają wspaniały aromat i z pewnością nie może ich zabraknąć na wigilijnym stole.Więcej

Świeże leśne grzyby w koszyku

Czerwiec to początek sezonu na leśne grzyby w Polsce. W lasach pojawiają się już borowiki i kurki. Sprawdź, jak przechowywać zebrane grzyby, aby zachować ich walory smakowe i wykorzystać do przygotowania potraw i przetworów! Przechowywanie świeżych grzybów Lato i jesieńWięcej

Grzyby przygotowane do czyszczenia na drewnianej tacy / Fot. Canva

Czyszczenie grzybów może czasami sprawiać trudności, ale wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad, a grzyby będą czyste i gotowe do dalszego wykorzystania. Poradzimy, jak oczyścić grzyby do gotowania, marynowania, mrożenia i suszenia. Jak oczyścić grzyby do gotowania – do zupy, marynowania,Więcej

Świeże kurki w plastikowym pojemniku

Mrożenie grzybów to świetny sposób ich konserwowania i przechowywania. Po wyjęciu z zamrażalnika są gotowe do wykorzystania w kuchni – do zup, sosów, mięsa i gulaszy. Do mrożenie szczególnie dobrze nadają się kurki. Czasami zdarza się, że po rozmrożeniu grzybyWięcej