Kiszone rydze w słoju - kiszenie grzybów

Kiszenie to tradycyjny sposób konserwowania grzybów. Te wspaniałe dary lasu są wyśmienite po przefermentowaniu. Sprawdź, jak kisić grzyby i które gatunki grzybów najlepiej nadają się do kiszenia. Czy grzyby można kisić lub kwasić? Kiszone grzyby to tradycyjny przysmak, który ponownieWięcej

W sierpniu rosną borowiki - kiedy rosną grzyby w Polsce

Zbieranie grzybów to prawdziwa przyjemność. Szczególnie cieszy, gdy wyjście do lasu wiąże się z powrotem z pełnym koszykiem grzybów – prawdziwków, podgrzybków, koźlarzy, rydzów lub maślaków. Dlatego ważne jest, aby wiedzieć, kiedy rosną grzyby w naszym kraju. Jakie grzyby rosnąWięcej

Borowik ceglastopory - nadaje się do suszenia i spożycia po ugotowaniu

Grzyby to dla wielu osób wyjątkowy przysmak. Mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni i nadają potrawom charakterystyczny smak. Najłatwiej jest kupić mrożone lub suszone grzyby w sklepie, jednak znaczna część ich miłośników uważa, że najlepiej smakują własnoręcznie zebrane. Jeśli więcWięcej

Pieczarki - zdrowe grzyby w zasięgu ręki

Był taki czas, że pieczarki uważano za zupełnie bezwartościowe pod względem odżywczym, jednak najnowsze badania naukowe zmieniają podejście do tych grzybów. Niektórzy podchodzą bardzo nieufnie do wszelkich grzybów, gdyż wiele z nich ma właściwości trujące, a rozróżnianie poszczególnych gatunków nieWięcej

Pieczone pierogi z grzybami - jak zrobić farsz grzybowy

Nadzienie z grzybów, czyli farsz grzybowy idealnie sprawdzi się w pasztecikach, krokietach, naleśnikach, kulebiakach, ale przede wszystkim w tradycyjnych daniach wigilijnych – uszkach z grzybami i pierogach. Sprawdź, jak zrobić farsz grzybowy! Jak zrobić farsz grzybowy? Farsz grzybowy możemy przygotowaćWięcej

Zupa grzybowa w ceramicznej misce

Większości z nas myśląc o Wigilii, czuje zapach suszonych grzybów i barszczu z uszkami. Jednak wigilijne grzyby to nie tylko nadzienie do uszek. Tradycyjnych wigilijnych dań z grzybami jest znacznie więcej! Zupa grzybowa, śledzie po wileńsku, kotleciki. Poznajcie tradycyjne daniaWięcej

Zupa grzybowa na wywarze z suszonych grzybów

Wywar grzybowy tradycyjnie przygotowywany jest z suszonych grzybów – przede wszystkim prawdziwków i podgrzybków. Wywar z suszonych grzybów jest bazą kultowych zup kuchni polskiej – wigilijnej zupy grzybowej i wigilijnego barszczu. Dodawany jest także do żuru, a także do duszeniaWięcej

Mrożenie grzybów - jak przygotować grzyby do mrożenia

W polskich lasach występuje kilkaset gatunków grzybów, jednak większość z nich nie nadaje się do jedzenia. Grzyby bardzo rzadko nadają się do jedzenia na surowo, wyjątek stanowią pieczarki. Najczęściej musimy je wcześniej przetworzyć, na przykład ugotować lub usmażyć, albo wWięcej

Grzyby to przysmak, który uwielbia większość z nas. Kochamy je za smak, aromat i nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia bez uszek z grzybami i zupy grzybowej. Chociaż w sklepach można kupić suszone lub mrożone leśne grzyby warto samemu wybraćWięcej

Wigilijny barszcz z uszkami z farszem grzybowym

Barszcz z uszkami obowiązkowo musi znaleźć się na wigilijnym stole. Barszcz to zupa, którą jadamy nie tylko na Wigilię, ale to uszka z grzybami nadają jej tego niepowtarzalnego smaku i charakteru. Radzimy, jak zrobić wigilijne uszka z grzybami do barszczu,Więcej