Ube, czyli fioletowy batat. Słodki ziemniak pochodzący z Filipin

Ube, czyli fioletowy batat to pyszne i zdrowe warzywo, które można dodać do wielu potraw. Jest bogaty w witaminy, minerały, błonnik i antyoksydanty. Spożywanie fioletowego batata może pomóc poprawić ogólny stan zdrowia i zmniejszyć ryzyko wielu chorób. Sprawdź, co jeszczeWięcej

Mrożona fasolka szparagowa w woreczku

Mrożenie fasolki szparagowej to świetny sposób na zachowanie jej smaku i wartości odżywczych na dłużej. Fasolka szparagowa jest warzywem sezonowym, więc zamrożenie jej pozwala cieszyć się nią przez cały rok. Poradzimy, jak mrozić fasolkę szparagową – po zblanszowaniu i naWięcej

Świeże pestki z dyni - przygotowanie pestek z dyni do suszenia

Pestki z dyni często goszczą na naszych talerzach, przede wszystkim jako dodatek do kremowych zup, sałatek, muesli, chleba oraz jako pyszna i zdrowa przekąska. Pestki z dyni najczęściej kupujemy w sklepie, ale jesienią możemy przygotować je we własnej kuchni. Poradzimy,Więcej

Topinambur, zwany także bulwą, słonecznikiem bulwiastym, karczochem jerozolimskim lub ziemniakiem Indian, to warzywo które ostatnio ponownie zyskuje popularność wśród smakoszy i miłośników zdrowego jedzenia. Sprawdź skąd pochodzi topinambur, jak smakuje, jak go uprawiać i co można z niego ugotować. TopinamburWięcej