Topinambur, bulwa, słonecznik bulwiasty, ziemniak Indian – co to jest?

Topinambur, zwany także bulwą, słonecznikiem bulwiastym, karczochem jerozolimskim lub ziemniakiem Indian, to warzywo które ostatnio ponownie zyskuje popularność wśród smakoszy i miłośników zdrowego jedzenia. Sprawdź skąd pochodzi topinambur, jak smakuje, jak go uprawiać i co można z niego ugotować.

Topinambur – smakołyk z Ameryki Północnej

W Europie słonecznik bulwiasty znany jest od XVII wieku, gdzie początkowo konkurował z poczciwym ziemniakiem.

Topinambur pochodzi z Ameryki Północnej, gdzie przed przybyciem kolonistów europejskich był powszechnie jedzony przez Indian. Słonecznika bulwiastego do Europy przywiózł francuski żeglarz i podróżnik Samuel de Champlain. Bulwa spotkała się z uznaniem na Starym Kontynencie, jednak nigdy nie była uprawiana masowo. W XVIII wieku przewagę nad topinamburem zyskało inne amerykańskie warzywo, czyli ziemniak, który do dziś króluje na naszych stołach.

Topinambur (słonecznik bulwiasty) – uprawa i zastosowanie

Lato w ogrodzie - kwitnący topinambur
Lato w ogrodzie – kwitnący topinambur

Bulwy topinamburu mają kształt i rozmiar niewielkiej rzepy. Słonecznik bulwiasty daje też dużo zielonej masy, więc bywa, że się go uprawia jako roślinę pastewną dla potrzeb rolnictwa, do produkcji kiszonek, do spasania na zielono itp. Latem karczoch jerozolimski kwitnie na żółto, dlatego czasami spotykany jest jako ozdobna roślina ogrodowa. Co ciekawe raz posadzony słonecznik bulwiasty może rosnąć i wydawać bulwy nawet przez 20 lat.

Jak smakuje topinambur?

Topinambur, a dokładniej jego bulwy, podaje się po ugotowaniu, upieczeniu lub usmażeniu. W smaku przypomina szparagi, karczochy lub młode ziemniaki. Bulwy słonecznika, podobnie jak szparagi, zostały smakołykiem, ale nie podstawą odżywiania. Do dziś słonecznik bulwiasty został tylko w nielicznych, amatorskich ogrodach i nieraz jest uprawiany dla jego dość trwałych żółtych kwiatów, niż dla bulw.

Topinambur – smakołyk północnoamerykańskich Indian

Wartości odżywcze karczocha jerozolimskiego

100 g bulwy daje około 76 kalorii. Skład jest podobny do składu chemicznego ziemniaków. Białko bulw jest podobno bardziej odpowiednie dla diabetyków niż białko kartofli.

Gdzie kupić bulwy topinamburu?

W Polsce topinambur nie jest jeszcze popularnym warzywem, dlatego nie jest dostępny w osiedlowym warzywniaku. Można go spotkać na dużych miejskich targach i placach, czasami w ramach specjalnych akcji promocyjnych pojawia się w dyskontach (np. Lidl lub Biedronka). Najlepszym rozwiązaniem jest wciąż zamówienie topinambura przez internet.

WAŻNE! Bulwy topinamburu kupujemy nie tylko w celach spożywczych. Tak jak ziemniaki, możemy posadzić je w ogrodzie i cieszyć się tym wyjątkowym warzywem przez długie lata.

Jak przyrządzać bulwy – przepisy na topinambur

Bulwy można ugotować jak ziemniaki, a następnie podawać jak szparagi, polane masłem ze zrumienioną bułeczką. Inna metoda przygotowania bulwy to pieczenie topinamburu w piekarniku – podobnie jak ziemniaki lub bataty.