Sałata w ogrodzie - dobrze znosi lekki cień

5 warzyw, które dobrze rosną w cieniu

Większość warzyw to rośliny, które preferują słoneczne stanowiska. Dzięki temu mogą wytwarzać odpowiednio wyrośnięte liście, bulwy i korzenie, które my wykorzystujemy w kuchni i jako paszę dla zwierząt domowych. Istnieje jednak wiele warzyw tolerujących cień. Prezentujemy 5 warzyw, które dobrze rosną w cieniu.

Poznaj 5 warzyw, które dobrze rosną w cieniu

Warzywa cieniolubne w ogrodzie są idealnym rozwiązaniem dla osób, które cenią sobie wspaniały, pełny smak roślin, które mają czas w pełni dorosnąć.

Sałata

Sałata wręcz uwielbia kiedy nie jest wystawiona na bezpośrednie słońce. Lekko zacienione miejsca są wskazane dla sadzenia sałaty. Dzięki temu delikatne liście sałaty będą kruche i słodkie. Dla sałaty minimalny czas ekspozycji na słońce to 3-4 godziny.

Szpinak

Szpinak to roślina, która bardzo dobrze czuje się w cienie przez większość dnia, szczególnie po południu. Ta zielenina jest zwykle uprawiana w dwa razy w roku roku, wiosną i jesienią, ponieważ nie radzi sobie dobrze w letnim upale. Ale w półcieniu i przy wystarczającej ilości wody, możemy pokusić się o uprawę niewielkiej grządki szpinaku nawet latem. Szpinakowi wystarczą jedynie 3-4 godz. słońca. Aby pobudzić szpinak do wytwarzania młodych listków wystarczy regularnie obrywać największe, zewnętrzne liście – sprzyja to rozwojowi większej liczby nowych liści od środka pęczka i zapobiega przerostowi rośliny.

Jarmuż

Jarmuż jest odpornym na zimno warzywem kapustnym, które można sadzić wczesną wiosną, a następnie zbierać plony przez cały sezon wegetacyjny, aż do zimy. Jednak zbyt duża ekspozycja na słońce latem może prowadzić do przerostu liści i spowodować, że będą twarde i gorzkie. Dzięki uprawie jarmużu w cieniu liście będą mniejsze, ale bardziej słodkie i delikatne. 

Marchewka

Na stanowiskach zacienionych najlepiej udają się macherki wczesnych odmian. Nasiona wysiewamy bezpośrednio do żyznej gleby. Marchewki będą dłużej wytarzać korzenie, ale będą one słodkie, chrupiące i bardzo delikatne. Tak uprawianym marchewkom musimy zapewnić 4 do 5 godz. ekspozycji na słońce dziennie. 

Marchewki z ekologicznej uprawy warzyw

Jak uprawiać warzywa eko?

Poznaj sposoby ekologicznej uprawy warzyw – bez chemii, sztucznych nawozów, Dzięki temu Twój ogród będzie naprawdę zdrowy i przyjazny ludziom i środowisku!

Rzodkiewka 

Rzodkiewki to wiosenne warzywa, które zwykle rosną mniej niż miesiąc – od wysiania nasion do zbioru. Dzięki wysianiu rzodkiewki w cieniu spowolnimy proces wegetacji i rzodkiewki będą rosły aż do wczesnego lata. Przy odpowiedniej uprawie we właściwym miejscu możemy nawet cieszyć kilkoma partiami rzodkiewek przez cały sezon wegetacyjny – od wiosny do późnej jesieni, bez letniej przerwy.

Inne rośliny jadalne, które można uprawiać w cieniu

Inne rośliny z warzywniaka, które dobrze rosną w cieniu, to rukola, szalotka, szczypiorek i seler naciowy.

Topinambur - wyjątkowo smaczna bulwa

Co to jest topinambur?

Topinambur, zwany także bulwą, słonecznikiem bulwiastym, karczochem jerozolimskim lub ziemniakiem Indian, to warzywo które ostatnio ponownie zyskuje popularność wśród smakoszy i miłośników zdrowego jedzenia.

Dodaj komentarz