Jak wzmocnić organizm i uniknąć jesiennych przeziębień

Nie chcesz znowu chorować, kiedy za oknem pojawiają się pierwsze oznaki jesieni? Zastosuj się do naszych porad i wzmocnij organizm przed okresem jesiennych chłodów i deszczów! Dzięki temu będziesz mógł uniknąć jesienny przeziębień lub przynajmniej zminimalizować ich skutki!

Jak wzmocnić organizm i uniknąć jesiennych przeziębień
Jak wzmocnić organizm i uniknąć jesiennych przeziębień

Jak uniknąć jesiennych przeziębień

1. Latem zadbaj o zapas witamin z grupy B

W pierwszych, chłodnych dniach jesieni organizm będzie potrzebował witam z grupy B. Witamina B5, którą znajdziesz m.in. w jajkach i orzechach, wpływa na zwiększenie naszej odporności, a witamina 9 (szpinak, dynia, produkty zbożowe) bierze udział w reprodukcji komórek naszego organizmu, dzięki czemu nie odczujemy spadku energii oraz gorszego samopoczucia!

2. Zadbaj o ciepłe ubrania

Jak mawiają Norwegowie – nie ma złej pogody, jest tylko źle dobrane ubranie! Spadek temperatury to najlepszy czas dla bakterii, które tylko czekają na odpowiedni moment, aby zaatakować twój organizm! Wystarczą przemoczone buty, brak szalika albo czapki… Pamiętaj – jesień to okres przelotnych deszczy oraz wahań pogody – słoneczny poranek może być zdradliwy. Dlatego jeżeli chcesz uniknąć jesiennych przeziębień – miej przy sobie szalik oraz parasolkę!

3. Jedz i pij ciepłe posiłki i napoje

Zadbaj o ciepłe posiłki i napoje! Polecamy je nie tylko zmarzluchom! Jeżeli nie chcesz zachorować – jij herbaty z cytryną, sokiem malinowym, imbirem albo miodem. Jako zupy jedz kremy warzywne – z dyni, batatów, pieczonych pomidorów. Te posiłki na pewno cię rozgrzeją od wewnątrz!

4. Wietrz pokój przed snem

Wstajesz rano – otwórz okno! Kładziesz się spać – chwile wcześniej otwórz okno! Dlaczego? Ważna jest cyrkulacja powietrza, która pozbędzie się drobnoustrojów zalegających w naszych pokojach!

5. Jedz łyżkę miodu dziennie

Łyżeczkę miodu możesz zjeść bezpośrednio ze słoika, na kanapce, z jogurtem lub jako dodatek do kawy lub herbaty. Ważne, aby był to miód naturalny i aby nie dodawać go do bardzo gorących napojów. Miód traci swoje lecznicze właściwości w +55 st. C.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.