Pyłek pszczeli – skarb z ula. Poznaj właściwości i zastosowanie pyłku kwiatowego

Pyłek pszczeli, inaczej pyłek kwiatowy lub pierzga, to naturalne lekarstwo, które zawdzięczamy pszczołom. Pyłek jest bogatym źródłem białka, żelaza, wapnia, cynku i witaminy C oraz witamin z grupy B. Dodatkowo pyłek pszczeli działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Łagodzi także stres.

Pyłek pszczeli – naturalne wzmocnienie odporności

Wypróbuj pyłek pszczeli jesienią

Pyłek kwiatowy to od dawna znany środek na wzmocnienie odpowrnoci, dlatego jesieńto idealny moment aby wypróbować kurację pierzgą. Dobry pyłek najlepiej kupić od zaprzyjaźnionego pszczelarza lub w specjalistycznym sklepie pszczelarskim.

Przyjmowanie pyłku trzeba rozpocząć od małych dawek. Przed zjedzeniem pyłek najlepiej zmielić lub namoczyć w wodzie – w postaci naturalnej jest gorzej przyswajany przez nasz organizm. Na początek wystarczy około jedna ósma łyżeczki pierzgi dwa razy dziennie. Dawkę można stopniowo zwiększać jednak trzeba uważać, bo pyłek może uczulać szczególnie osoby wrażliwe na jad pszczeli. To naturalne lekarstwo na wzmocnienie najlepiej przyjmować ok. pół godziny przed posiłkiem.

Sprawdź, jak wzmocnić odporność jesienią:

9 zalet codziennego picia wody z cytryną!
Jak wzmocnić organizm i uniknąć jesiennych przeziębień
Domowa herbatka z owoców róży
Co to jest miód manuka? Skąd pochodzi, jak działa, jak kupować
Miód pszczeli: Jak rozpoznać naturalny miód?

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.