Pyłek pszczeli to prawdziwy, naturalny skarn, który zawdzięczamy pszczołom. Sprawdź, jak powstaje pyłek i jakie ma właściwości. Dowiedz się, co to są obnóża pszczele i dlaczego są ważne dla pszczół i ludzi.
Spis treści
Czym jest pyłek pszczeli i jak go pozyskujemy?
Pyłek pszczeli to maleńkie ziarenka zbierane przez pszczoły z kwiatów roślin. Zebrany pyłek pszczoły zbieraczki mieszają ze swoją śliną i nektarem. Gromadzą go w specjalnych koszyczkach znajdujących się na tylnych nogach, tworząc kuleczki pyłku, czyli obnóża pszczele, które następnie transportują do ula. W ulu pszczoły umieszczają obnóża w komórkach plastra. Obnóża są źródłem pożywienia dla pszczół, szczególnie w okresie zimowym.
Pyłek pszczeli, który spożywamy, pozyskiwany jest właśnie z obnóży pszczelich. Pszczelarze stosują specjalne kraty, które pszczoły wypełniają obnóżami. Następnie pszczelarz usuwa kratę z ula i zbiera pyłek pszczeli.
Jakie właściwości ma pyłek pszczeli?
Pyłek pszczeli, inaczej pyłek kwiatowy lub pierzga, to naturalne lekarstwo, które zawdzięczamy pszczołom. Pyłek pszczeli jest uważany za naturalny superfood, ponieważ zawiera wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych. Pyłek jest bogatym źródłem białka, żelaza, wapnia, cynku i witaminy C oraz witamin z grupy B. Dodatkowo pyłek pszczeli działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Łagodzi także stres.
Wypróbuj pyłek pszczeli jesienią
Pyłek kwiatowy to od dawna znany środek na wzmocnienie odpornoci, dlatego jesień to idealny moment, aby wypróbować kurację pierzgą. Dobry pyłek najlepiej kupić od zaprzyjaźnionego pszczelarza lub w specjalistycznym sklepie pszczelarskim.
Jak stosować pyłek pszczeli
Przyjmowanie pyłku trzeba rozpocząć od małych dawek. Przed zjedzeniem pyłek najlepiej zmielić lub namoczyć w wodzie – w postaci naturalnej jest gorzej przyswajany przez nasz organizm. Na początek wystarczy około jedna ósma łyżeczki pierzgi dwa razy dziennie. Dawkę można stopniowo zwiększać jednak trzeba uważać, bo pyłek może uczulać szczególnie osoby wrażliwe na jad pszczeli. To naturalne lekarstwo na wzmocnienie najlepiej przyjmować ok. pół godziny przed posiłkiem.
Sprawdź, jak wzmocnić odporność jesienią: