Chłodnik litewski to tradycyjna potrawa kuchni litewskiej oraz polskiej. Podstawę tej pysznej, zimnej zupy stanowi ugotowana botwina, z dodatkiem ogórka i rzodkiewki, zmieszana ze zsiadłym mlekiem lub w tradycyjnych przepisach z kwaśną śmietaną. Dzisiaj, chłodnik w wersji fit świetnie smakuje z naturalnym jogurtem lub maślanką.

Chłodnik litewski to naprawdę wykwintna zupa, serwowana z jajkami na twardo, a w wersji oryginalnej z szyjkami rakowymi, gotowaną rybą słodkowodną na zimno lub zimną pieczenią cielęcą. Często do śmietany i zsiadłego mleka dodawano także lekki rosół lub wodę z gotowania buraczków.
Jak zrobić chłodnik litewski w wersji współczesnej? Potrzebne składniki:
- 1 pęczek botwinki
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 zielony ogórek
- 1 mały pęczek szczypiorku lub dymki
- 1 mały pęczek koperku
- 500 ml jogurtu naturalnego lub kefiru
- 2 jajka na twardo
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
- sól, pieprz i cukier do smaku
Umyte buraczki z częścią łodyg (ale bez liści) gotujemy ok. 10 min. w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny octu lub soku z cytryny. W tym czasie kroimy ogórka i rzodkiewki w drobną kostkę lub trzemy na tarce o grubych oczkach. Ugotowane, ostudzone buraki kroimy w ten sam sposób. Do pokrojonych warzyw dodajemy posiekany koperek i szczypiorek i zalewamy kefirem lub jogurtem. Można dodać także kwaśnej śmietany. Jeżeli chłodnik jest zbyt gęsty można dolać trochę wody pozostałej z gotowania buraczków lub mleka. Zupę doprawiamy roztartym czosnkiem, solą, pieprzem i cukrem. Całość dekorujemy cząstkami ugotowanych na twardo jajek. Wszystko wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Gotowe!