Chłodnik litewski

Jak zrobić chłodnik litewski

Chłodnik litewski to tradycyjna potrawa kuchni litewskiej oraz polskiej. Podstawę tej pysznej, zimnej zupy stanowi ugotowana botwina, z dodatkiem ogórka i rzodkiewki, zmieszana ze zsiadłym mlekiem lub w tradycyjnych przepisach z kwaśną śmietaną. Dzisiaj, chłodnik w wersji fit świetnie smakuje z naturalnym jogurtem lub maślanką.

Chłodnik litewski
Chłodnik litewski – tradycyjne danie kuchni polskiej

Chłodnik litewski to naprawdę wykwintna zupa, serwowana z jajkami na twardo, a w wersji oryginalnej z szyjkami rakowymi, gotowaną rybą słodkowodną na zimno lub zimną pieczenią cielęcą. Często do śmietany i zsiadłego mleka dodawano także lekki rosół lub wodę z gotowania buraczków.

Jak zrobić chłodnik litewski w wersji współczesnej? Potrzebne składniki:

  • 1 pęczek botwinki
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 zielony ogórek
  • 1 mały pęczek szczypiorku lub dymki
  • 1 mały pęczek koperku
  • 500 ml jogurtu naturalnego lub kefiru
  • 2 jajka na twardo
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Umyte buraczki z częścią łodyg (ale bez liści) gotujemy ok. 10 min. w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny octu lub soku z cytryny. W tym czasie kroimy ogórka i rzodkiewki w drobną kostkę lub trzemy na tarce o grubych oczkach. Ugotowane, ostudzone buraki kroimy w ten sam sposób. Do pokrojonych warzyw dodajemy posiekany koperek i szczypiorek i zalewamy kefirem lub jogurtem. Można dodać także kwaśnej śmietany. Jeżeli chłodnik jest zbyt gęsty można dolać trochę wody pozostałej z gotowania buraczków lub mleka. Zupę doprawiamy roztartym czosnkiem, solą, pieprzem i cukrem. Całość dekorujemy cząstkami ugotowanych na twardo jajek. Wszystko wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *