Domowy twaróg z mleka odcieka na durszlaku wyłożonym gazą

Jak zrobić domowy twaróg z mleka? Przepis na naturalny twarożek nie tylko dla dzieci

Domowy twarożek jest naprawdę prosty do przygotowania. Wystarczy dobre mleko i odrobina cierpliwości, a możemy cieszyć się pysznym, delikatnym serkiem, o którym wiemy wszystko! Pokochają go nie tylko wasze dzieci. Sprawdź, jak zrobić domowy twaróg i jakiego mleka do niego użyć.

Domowy twarożek dla dzieci i dorosłych

Domowy twarożek to pyszny, naturalny produkt, który możemy przygotować dla dzieci oraz starszych członków rodziny.

Jak podawać twarożek dzieciom?

Małym dzieciom taki twarożek możemy podawać wymieszany z tartym jabłkiem lub jabłkiem pieczonym. Nieco starszym maluchom serek możemy osłodzić miodem i podać z musem z moreli lub brzoskwiń. Dzieciom możemy także przygotować pastę zrobioną z twarożku i utartej gotowanej marchewki z dodatkiem odrobiny soli kamiennej.

Serek wytrawny dla starszych dzieci i dorosłych

W wersji dla dorosłych twarożek doprawiamy według uznania — kminkiem, czosnkiem, chrzanem, słodką papryką, szczypiorkiem, koperkiem lub natką pietruszki, a także z rzodkiewką lub świeżym ogórkiem. Możemy także przygotować pastę z dodatkiem ryby — wędzonej lub z puszki.

Domowy twarożek w wersji na słono i na słodko
Domowy twarożek w wersji na słono i na słodko / Fot. Canva.com

Jakie mleko na domowy twaróg?

Do zrobienia twarogu potrzebujemy mleko krowie — słodkie lub zsiadłe. Mleko słodkie musi być mlekiem świeżym, pasteryzowanym. Takie mleko sprzedawane jest w woreczkach lub butelkach. Do zrobienia sera absolutnie nie nadaje się mleko UHT (z kartonów). Najlepsze będzie ekologiczne mleko dostępne na eko-bazarkach, targach zdrowej żywności lub kupione od lokalnego producenta.

Jak zrobić tradycyjny twarożek ze zsiadłego mleka

Do przygotowania twarogu potrzebuje 1 litr zsiadłego mleka. Z tej porcji powstanie ok. ¾ szklanki twarożku.

Zsiadłe mleko wlewamy do naczynia, które następnie wstawiamy do większego garnka wypełnionego zimną wodą tak, aby sięgała do powierzchni zsiadłego mleka. Wszystko ustawiamy na palniku i zaczynamy wolno podgrzewać. Gdy tylko kąpiel wodna zacznie wrzeć, wyciągamy naczynie ze zsiadłym mlekiem i zlewamy skrzep na gęste sito wyłożone podwójną gazą ułożone na pustym garnku, do którego będzie ściekać serwatka. Gdy ser ostygnie na sitku, wstawiamy go do lodówki. Serwatkę oczywiście zostawiamy i wykorzystujemy do przygotowania zupy lub  orzeźwiającego napoju.

Domowy twarożek przygotowany ze słodkiego i zsiadłego mleka - w miseczce i odciekający na sitku
Domowy twarożek przygotowany ze słodkiego i zsiadłego mleka — w miseczce i odciekający na sitku / Fot. Canva.com

Domowy twaróg z mleka i kefiru 

Drugi sposób przygotowania domowego twarogu jest naprawdę błyskawiczny. Do przygotowania sera potrzebujemy 2 szklanki słodkiego mleko oraz 2 szklanki kefiru lub zsiadłego mleka.

Słodkie mleko wlewamy do rondla i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującego się mleka stopniowo wlewamy 2 szklanki kefiru. Nie mieszamy. Odczekujemy ok. 90 sekund (1,5 minuty) i zdejmujemy rondel z palnika. Zostawiamy ok. 30 minut i zlewamy na sito wyłożone gazą lub lnianą ściereczką. Pozostawiamy, aby serek dobrze się odsączył. 

Twarożek z mleka słodkiego i soku z cytryny

Domowy twarożek możemy także przygotować z zakwaszonego słodkiego mleka. Potrzebujemy 1 litr świeżego mleka i 2 do 3 łyżek soku z cytryny

Mleko wlewamy do rondla i podgrzewamy do ok. 40 stopni Celsjusza. Teraz dolewamy sok z cytryny i wszystko dokładnie mieszamy. Mieszankę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 2 do 3 godzin, aby zgęstniała. Teraz garnek z zakwaszonym mlekiem wstawiamy do drugiego naczynia, napełnionego prawie wrzącą wodą i gdy powstanie skrzep przelewamy go na gęste sito i zostawiamy do powolnego ocieknięcia. Gotowy twarożek wstawiamy do lodówki. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *