Solony koper w słoiku na zimę

Koper w słoiku na zimę przyda się w każdej kuchni. Tak zakonserwowany solony koperek, czyli koper ogrodowy, jest niezastąpioną bazą zupy koperkowej lub sosu koperkowego. Do przygotowania domowego solonego koperkuWięcej

Kiszone ogórki to klasyka kuchni polskiej. Są świetnym dodatkiem do mięs, sałatek, a także idealnym składnikiem na zupę ogórkową. Nie zawsze jednak kiszone ogórki wychodzą twarde i jędrne. Jest jednak kilka sprawdzonych sposobów na zakiszenie idealnych ogórków. Więcej

Świeża żurawina

Naturalny syrop z żurawiny bez gotowania to bomba witaminowa, która pomoże przy wszelkich jesiennych przeziębieniach, infekcjach dróg moczowych oraz kłopotach z pęcherzem. Domowy syrop żurawinowy bez gotowania zapewni zdrowie iWięcej

Świąteczne pierniki to ciastka, bez których nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia. Lukrowane, pachnące korzeniami i sodą, towarzyszą nam w tym najpiękniejszym okresie roku. Pierniczki mogą być pyszną przekąską, aleWięcej

Masa kajmakowa to składnik wielu deserów i ciast bez pieczenia. Ta słodka, mleczna masa jest uwielbiana nie tylko przez dzieci. Bazę masy kajmakowej stanowi mleko, które jest gotowane (odparowywane, redukowane)Więcej

Jogurt to jeden z najzdrowszych fermentowanych napojów mlecznych. Znany jest od kilku tysięcy lat, przyrządzali go nawet starożytni Egipcjanie. Jednak jego walory zdrowotne odkryto dla zachodniego świata dopiero na przełomieWięcej

Stripsy z kurczaka szturmem podbiły świat przekąsek. Małe kawałki soczystego mięsa z kurczaka w chrupiącej panierce to ulubione danie nie tylko dzieci, ale także starszych smakoszy. Stripsy podane z zeWięcej