Domowy cukier waniliowy z prawdziwą wanilią

Cukier waniliowy to tradycyjny dodatek do słodkich wypieków i deserów. Aromat egzotycznej wanilii nieodłącznie kojarzy się z sernikiem, ciastem drożdżowym, waniliowym kremem do tortów oraz waniliowymi lodami. W idealnym świecieWięcej

Solony koper w słoiku na zimę

Koper w słoiku na zimę przyda się w każdej kuchni. Tak zakonserwowany solony koperek, czyli koper ogrodowy, jest niezastąpioną bazą zupy koperkowej lub sosu koperkowego. Do przygotowania domowego solonego koperkuWięcej

Kiszone ogórki to klasyka kuchni polskiej. Są świetnym dodatkiem do mięs, sałatek, a także idealnym składnikiem na zupę ogórkową. Nie zawsze jednak kiszone ogórki wychodzą twarde i jędrne. Jest jednak kilka sprawdzonych sposobów na zakiszenie idealnych ogórków. Więcej

Zupa grzybowa na wywarze z suszonych grzybów

Wywar grzybowy tradycyjnie przygotowywany jest z suszonych grzybów – przede wszystkim prawdziwków i podgrzybków. Wywar z suszonych grzybów jest bazą kultowych zup kuchni polskiej – wigilijnej zupy grzybowej i wigilijnegoWięcej

Świeża żurawina

Naturalny syrop z żurawiny bez gotowania to bomba witaminowa, która pomoże przy wszelkich jesiennych przeziębieniach, infekcjach dróg moczowych oraz kłopotach z pęcherzem. Domowy syrop żurawinowy bez gotowania zapewni zdrowie iWięcej

Świąteczne pierniki to ciastka, bez których nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia. Lukrowane, pachnące korzeniami i sodą, towarzyszą nam w tym najpiękniejszym okresie roku. Pierniczki mogą być pyszną przekąską, aleWięcej