Racuchy z mąki orkiszowej

Jak zrobić racuchy z mąki orkiszowej

Racuchy to pyszne danie, które uwielbiają nie tylko dzieci. Tradycyjnie ciasto na racuszki przygotowywane jest z mąki pszennej, jednak dużo zdrowsze będą te smażone placuszki przyrządzone z mąki orkiszowej, gryczanej lub razowej. Tradycyjnie do racuchów można dodać pokrojone jabłka, warto jednak trochę poeksperymentować i zamiast jabłek dodać ananasa, jagody amerykańskie lub brzoskwinie. Oto przepis na racuchy z mąki orkiszowej.

Racuchy z mąki orkiszowej
Racuchy z mąki orkiszowej

Składniki na racuchy z mąki orkiszowej

  • 3 łyżki mąki orkiszowej (może być mąką gryczana)
  • 1 jajko
  • 1 kopiata łyżka jogurtu naturalnego
  • połowa jabłka (pokrojona na cząstki) lub inne owoce np. ananas, jagody amerykańskie lub brzoskwinie
  • odrobina soli i szczypta cukru
  • cukier puder lub syrop klonowy do podania

Wszystkie składniki ciasta na racuszki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Jeżeli ciasto jest za gęste dodajemy jogurtu, a jak za rzadkie to dosypujemy mąkę. Formujemy małe placuszki tak, żeby w każdym znalazły się owoce i smażymy na oleju (ryżowym, rzepakowym lub innym o wysokiej temperaturze smażenia). Racuchy smażymy się zarumienią z obydwóch stron. Gotowe podajemy z syropem klonowym, cukrem pudrem lub z konfiturami. Można też posypać chrupiącym musli, polać jogurtem etc. Takie racuszki to świetne energetyczne śniadanie, drugie danie obiadowe dla dzieci lub doskonały podwieczorek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *