Brzoskwinie to delikatne i aromatyczne owoce, które zachwycają smakiem i aromatem. Pyszne są na surowo, a także jako dodatek do słodkich wypieków oraz dań wytrawnych — sałatek, pieczonego mięsa, a nawet pizzy. Dojrzałe brzoskwinie łatwo ulegają uszkodzeniom, a ich skórka sinieje. Poradzimy, jak przechowywać brzoskwinie, aby zachować ich walory na dłużej!
Spis treści
Jak przechowywać brzoskwinie
Przede wszystkim musimy sprawdzić, czy brzoskwinie są dojrzałe. Kiedy są aromatyczne i sprężyste będą idealne do jedzenia. Takie owoce najlepiej zjeść od razu — pokrojone w cząstki, w sałatce owocowej lub Caprese, albo dodać do koktajlu lub smoothie.
Sprawdź, jak przechowywać imbir
Brzoskwinie najlepiej przechowywać w całości, ponieważ odsłonięcie miąższu przyspieszy proces dojrzewania.
Jeżeli chcemy przechować dojrzałą brzoskwinię najlepiej trzymać ją w lodówce. Chłodne otoczenie spowolni proces dojrzewania owocu. Brzoskwinie myjemy bezpośrednio przed spożyciem. Skórki brzoskwiń zawierają naturalny środek konserwujący, który pomaga chronić miąższ, a mycie owoców pozbawia skórki tych właściwości.
Jak przechowywać pokrojone brzoskwinie?
Pokrojone brzoskwinie możemy przechowywać w lodówce maksymalnie 3 dni. Cząstki owoców skrapiamy sokiem z cytryny, aby zapobiec ich brązowieniu, a następnie umieszczamy je w przykrytym pojemniku i wstawiamy do lodówki.
Czy można zamrozić brzoskwinie?
Tak, możemy mrozić brzoskwinie. Owoce mrozimy podobnie jak mango. Kroimy je w niewielkie kawałki lub blendujemy i umieszczamy w zamrażalniku. Przechowujemy do 6 miesięcy.