Ciasto ptysiowe – jak zrobić pyszne ptysie lub eklery

Ciasto ptysiowe to delikatne ciasto o neutralnym smaku, które może być podawane zarówno na słodko jak i na słono. Sprawdzi się jako baza ptysiów, eklerów oraz karpatki ale będzie równie pyszne z nadzieniem z pieczarek lub szpinaku z serem feta. Poradzimy, jak upiec idealne ciasto ptysiowe, czyli parzone, które zawsze się uda.

Ciasto ptysiowe – sekrety ciasta parzonego

Ciasto ptysiowe to ciasto zaparzane, dlatego często nazywane jest też ciastem parzonym. Podstawowymi składnikami tego ciasta są mąka pszenna, woda, tłuszcz i jajka. Przygotowanie polega na wsypaniu mąki do wrzącej wody z rozpuszczonym tłuszczem i gotowaniu masy do uzyskania właściwej konsystencji, cały czas ją mieszając. W procesie zaparzania skrobia zawarta w mące częściowo rozkleja się i tym samym wchłania wodę. Dzięki temu, w czasie pieczenia, właśnie ta wchłonięta woda paruje i staje się czynnikiem spulchniającym ciasto.

Drugim czynnikiem spulchniającym jest powietrze, które zostaje wtłoczone do ciasta w czasie mieszania gotującej się mąki z wodą oraz w czasie mieszania masy mącznej z jajkami. Dzięki temu ciastka, które przed pieczeniem mają średnicę ok. 4 cm po wyjęciu z piekarnika osiągają rozmiar ponad dwa razy większy. Upieczone kule ptysiowe są prawie puste w środku, dzięki czemu stanowią idealną bazę do nadziewania.

Jak przygotować ciasto ptysiowe

Do zrobienia ciasta ptysiowego niezbędny jest duży rondel z grubym dnem, drewniana łyżka, rękaw cukierniczy lub woreczek z końcówką do wyciskania, blacha i papier do pieczenia.

Podstawowe ciasto ptysiowe można przygotować z: 125 ml wody, 50 g tłuszczu (masła lub margaryny, 125 g mąki, 4 jajek i szczypty soli.

Wodę z tłuszczem doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy do niej mąkę. Intensywnie mieszamy, aby pozbyć się wszystkich grudek i gotujemy (cały czas mieszając) aż ciasto będzie odstawać od boków naczynia i odchodzić od łyżki. Zdejmujemy ciasto z ognia, chwilę studzimy i szybko dodajemy po jednym jajku, cały czas mieszając masę. Gdy ciasto jest gotowe przekładamy je worka cukierniczego i według uznania wyciskamy kulki lub paski ciasta. Odstępy między ciastkami muszą być naprawdę spore – min. 6 cm. Ptysie pieczemy w temp. 250 st. C. Po ok. 10 minutach warto uchylić drzwi piekarnika, aby dać ujście nadmiarowi pary. Ciastka są gotowe gdy są złote po ok. 15 minutach pieczenia. Wystudzone wypieki są gotowe do nadziewania.


Ptysie z kremem waniliowym – przepis

Ciasto ptysiowe – ptysie i eklery

Tradycyjnie, z ciasta ptysiowego formuje się ptysie, które powstają ciasta wyciśniętego w formie kulki. Drugim najbardziej znanym wypiekiem są eklery, które powstają z podłużnych pasków ciasta. W wersji na słodko upieczone ciastka najczęściej wypełnia się bitą śmietaną, zaparzaną pianą lub kremem na bazie mleka, żółtek (np. krem angielski, krem francuski). W wersji wytrawnej ptysie można nadziewać pastą z pieczarek, szpinakiem z serem feta, pastą z wędzonego łososia, pastą śledziową itp.

Z tego samego przepisu można przygotować także groszek ptysiowy.

Artykuł “Ciasto ptysiowe – jak upiec ptysie lub eklery” znaleziono dzięki zapytaniom:

  • Jak zrobić ciasto ptysiowe
  • Jak upiec ptysie albo eklerki
  • najlepsze ciasto ptysiowe
  • jak zrobić pyszne ciasto na ptysie
  • ciasto parzone ptysiowe
  • ptysie przepis na ciasto
  • ptysie eklerki
  • klasyczne ptysie

Sprawdź koniecznie:

Ciasto ucierane, Ciasto piernikowe, Ciasto kruche, Ciasto na faworki

Dodaj komentarz