Przygotowanie doskonałego ciasta kruchego wcale nie jest trudne. Kruche cisto jest pyszne, a jego przygotowanie zajmie dosłownie kilka minut. Najważniejsze są doskonałe składniki – jajka i masło.
Spis treści
Aby zrobić idealne ciasto kruche trzeba trzymać się dwóch zasad: zimne składniki i gorący piekarnik
Proporcje na ciasto kruche są proste: Na każde 10 mąki przypada 1 żółtko i ok. 7 dag masła. Cukier według uznania. Do słodkości można użyć 5 dag na 10 dag mąki.
Wykonanie. Do przesianej mąki dodajemy dobrze schłodzone masło i cukier puder. Miksujemy aż z ciasta zrobią się okruszki, a następnie dodajemy żółtko. Ciasto możemy zagnieść ręcznie – zimne masło posiekać na stolnicy z mąką i cukrem, a następnie dodać żółtko. Lepimy kulkę, owijamy w folię i wkładamy na 1-2 godziny do lodówki. Następnie wykładamy na stolnicę i wałkujemy – najlepiej między dwoma foliami spożywczymi, wtedy ciasto nie przyklei się do wałka. Ciasto układamy na formie, dziurkujemy widelcem i jeszcze na chwilę wkładamy do lodówki.
Tak przygotowane ciasto na pewno się uda. Będzie idealnym spodem do tarty, wielkanocnego mazurka lub bazą pysznych ciasteczek!
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.