Poznaj sekret kruchego ciasta: Jak zrobić idealne ciasto kruche?

Przygotowanie doskonałego ciasta kruchego wcale nie jest trudne. Kruche cisto jest pyszne, a jego przygotowanie zajmie dosłownie kilka minut. Najważniejsze są doskonałe składniki – jajka i masło.

Aby zrobić idealne ciasto kruche trzeba trzymać się dwóch zasad: zimne składniki i gorący piekarnik

Proporcje na ciasto kruche są proste: Na każde 10 mąki przypada 1 żółtko i ok. 7 dag masła. Cukier według uznania. Do słodkości można użyć 5 dag na 10 dag mąki.

Wykonanie. Do przesianej mąki dodajemy dobrze schłodzone masło i cukier puder. Miksujemy aż z ciasta zrobią się okruszki, a następnie dodajemy żółtko. Ciasto możemy zagnieść ręcznie – zimne masło posiekać na stolnicy z mąką i cukrem, a następnie dodać żółtko. Lepimy kulkę, owijamy w folię i wkładamy na 1-2 godziny do lodówki. Następnie wykładamy na stolnicę i wałkujemy – najlepiej między dwoma foliami spożywczymi, wtedy ciasto nie przyklei się do wałka. Ciasto układamy na formie, dziurkujemy widelcem i jeszcze na chwilę wkładamy do lodówki.

Tak przygotowane ciasto na pewno się uda. Będzie idealnym spodem do tarty, wielkanocnego mazurka lub bazą pysznych ciasteczek!

Oto sprawdzone przepisy z ciastem kruchym:

Kruche babeczki z owocami i kremem waniliowym,

Maślane serduszka,

Kruchy mazurek porzeczkowo-migdałowy z lukrem,

Tarta śliwkowa,

Banoffee Pie, czyli ciasto bananowe

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.