Knedle ze śliwkami wbrew pozorom nie mają nic wspólnego z knedlem z bułki lub czeskimi knedlikami. Nasze knedle z owocami przygotowuje się z ciasta ziemniaczanego, podobnego raczej włoskich gnocchi. Jeżeli decydujemy się na knedle ze śliwkami, najlepiej wybrać tradycyjne śliwki węgierki. Sekretem udanych knedli jest dobre ciasto. Poradzimy, jak zrobić knedle ze śliwkami lub innymi owocami sezonowymi.
Składniki na knedle ze śliwkami
- 3-4 większe ziemniaki
- ok. 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- ok. 30 dag śliwek węgierek
- masło i cukier do polania
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie drylujemy śliwki. Ważne, żeby nie przecinać śliwek do końca, tylko pozostawić połówki złączone skórką. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i jeszcze ciepłe wykładamy na stolnicę i ubijamy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Gdy ziemniaki trochę przestygną, ale wciąż są ciepłe, dodajemy połowę mąki i zaczynamy zarabiać ciasto. Dodajemy jajko i cały czas zarabiając dodajemy resztę mąki. Ciasto musi mieć lekką konsystencję i nie może być zbyt twarde. Ilość mąki trzeba dopasować przy zarabianiu.
Gotowe ciasto zwijamy w dość gruby wałek, który następnie kroimy w krążki. Druga wersja to rozwałkowanie ciasta na ok. 0,5 cm i wykrawanie krążków szklanką. W ten sposób otrzymujemy porcje ciasta, na których układamy śliwki i zawijamy w kulki. Ważne! Ciasto nie może być zbyt grube.
W dużym garnku gotujemy wodę i lekko ją solimy. Knedle wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok. 2-3 minut od wypłynięcia. Knedle najlepiej smakują polane stopionym masłem i posypane cukrem. Można podawać jest także z bułeczką z masłem oraz z kwaśną śmietaną i cukrem.
Knedle można przygotować także z nadzieniem z jabłek, bananów, truskawek lub suszonych śliwek lub śliwek mrożonych (sprawdź, czy śliwki można mrozić).
Przepis na knedle ze śliwkami znaleziono w Google dzięki hasłom:
- knedle ze śliwkami przepis
- knedle jak zrobić
- knedle z truskawkami
- przepis na knedle
- jak się robi knedle
- ile gotować knedle