Ciasto ucierane to doskonała baza do wielu pysznych wypieków. Jest proste i szybkie w przygotowaniu – nie sprawi trudności nawet mniej doświadczonym cukiernikom. Ciasto ucierane z owocami to pozycja obowiązkowa letniego menu. Szczególnie dobrze sprawdza się w duecie z owocami sezonowymi – truskawkami, rabarbarem, morelami lub borówkami.
Ciasto ucierane jest niezwykle proste do przygotowania – wystarczy miękkie masło, cukier, mąka i jajka. Z dodatkiem korzennych przypraw i naturalnych aromatów z ciasta ucieranego można wyczarować między innymi letnie owocowe wypieki, wielkanocne babki oraz korzenne ciasteczka.
Jak przygotować ciasto ucierane z owocami sezonowymi?
Ciasto ucierane podstawowe składniki
- 250 g mąki
- 200 g cukru pudru
- kostka miękkiego masła
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 kg owoców sezonowych (truskawek, moreli, wiśni, rabarbaru, borówek, brzoskwiń)
Przygotowanie ciasta: Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką, puszystą masę. Wbijamy po jednym jajku i ucieramy lub delikatnie miksujemy do połączenia składników. Następnie stopniowo dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Gotową masę przelewamy do tortownicy lub formy keksówki. Na wierzchu układamy owoce. Jeżeli są świeże można delikatnie obtoczyć je w mące lub kaszy manny. Ciasto pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180°C. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.
Polecamy przepis na truskawkowe ciasto ucierane z kruszonką.