Ciasto ucierane: jak upiec idealne ciasto ucierane z owocami

Ciasto ucierane to doskonała baza do wielu pysznych wypieków. Jest proste i szybkie w przygotowaniu – nie sprawi trudności nawet mniej doświadczonym cukiernikom. Ciasto ucierane z owocami to pozycja obowiązkowa letniego menu. Szczególnie dobrze sprawdza się w duecie z owocami sezonowymi – truskawkami, rabarbarem, morelami lub borówkami.

Ciasto ucierane jest niezwykle proste do przygotowania – wystarczy miękkie masło, cukier, mąka i jajka. Z dodatkiem korzennych przypraw i naturalnych aromatów z ciasta ucieranego można wyczarować między innymi letnie owocowe wypieki, wielkanocne babki oraz korzenne ciasteczka.

Jak przygotować ciasto ucierane z owocami sezonowymi?

Ciasto ucierane podstawowe składniki

  • 250 g mąki
  • 200 g cukru pudru
  • kostka miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 kg owoców sezonowych (truskawek, moreli, wiśni, rabarbaru, borówek, brzoskwiń)

Przygotowanie ciasta: Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką, puszystą masę. Wbijamy po jednym jajku i ucieramy lub delikatnie miksujemy do połączenia składników. Następnie stopniowo dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Gotową masę przelewamy do tortownicy lub formy keksówki. Na wierzchu układamy owoce. Jeżeli są świeże można delikatnie obtoczyć je w mące lub kaszy manny. Ciasto pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180°C. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.

Polecamy przepis na truskawkowe ciasto ucierane z kruszonką.