Gruzińskie chaczapuri z serem

Co to jest chaczapuri, przysmak kuchni gruzińskiej

Kuchnia gruzińska jest niezwykle aromatyczna i różnorodna. Pachnie przyprawami ponieważ Gruzini kochają czosnek, estragon, kolendrę, rozmaryn, koper i szafran, a do tego łączą je idealnie z mięsem i serem. Jedno z flagowych dań kuchni gruzińskiej to chaczapuri, czyli gorącą przekąska prosto z pieca. Czy wiesz, co to jest chaczapuri? 

Gruzińskie potrawy takie jak chaczapuri, adżapsandali lub chinkali zachwyciły smakoszy na całym świecie. Są to typowe dania kuchni Gruzji. Te kaukaskie przysmaki z jednej strony są pełne mięsa, a z drugiej obfitują w warzywa i sery. 

Co to jest chaczapuri 

Dla wielu osób synonimem kuchni gruzińskie stało się chaczapuri, choć nie każdy wie czym dokładnie jest to popularne danie. 

Puri czyli chleb

Wszystko zaczyna się od chleba… Popularny gruziński chleb nazywa się puri, a wypieka się go w specjalnych okrągłych piecach zwanych tone. Słowo tone pochodzi od hinduskiego pieca tandoor. Ciasto chlebowe przykleja do wewnętrznych ścian pieca i w ten charakterystyczny sposób jest wypiekane. Bardzo długo zachowuje świeżość, a najlepiej smakuje na ciepło.

Chaczo to ser

Jak łatwo się domyślić słowo chaczo oznacza ser, a dokładnie twaróg. Zatem sekret został rozwiązany. Chaczapuri to nic innego jak ser i chleb. Wszystko zapiekane z odpowiednimi przyprawami. 

Podobno przepis na chaczapuri wywodzi się z regionu Imeretii na zachodzie Gruzji. Według legendy pierwszy placek z serem przygotował Chacza ze Swanetii. Według innej wersji korzenie przepisu sięgają czasów przedchrześcijańskich, a kształt ciasta nawiązuje do słońca i jego kultu. 

Jak są rodzaje chaczapuri

Gruziński zapiekany chleb chaczapuri  może być podawany z innymi dodatkami. W innej wersji dodaje się jajko, tak powstaje adżaruli. Chlebek ma kształt łódki, wewnątrz znajduje się ser, a na wierzchu delikatnie ścięte jajko sadzone. Adżaruli to najprawdziwszy smak Gruzji prosto z Batumi. Bardzo popularne jest też kubdari, czyli nadziewane połączeniem kurczaka z estragonem czy wieprzowiny z marynowaną cebulą i świeżym czosnkiem. 

Dodaj komentarz