Makaron ryżowy, czyli rice noodle to tradycyjny składnik dań kuchni Dalekiego Wschodu. Znany jest praktycznie w całej Azji Południowo-Wschodniej od Wietnamu i Chin, przez Tajlandię i Kambodżę, po Malezję i Filipiny. Na Dalekim Wschodzie nazywany jest “makaronem długiego życia”. Jest bezglutenowy, lekkostrawny oraz praktycznie beztłuszczowy. Makaron ryżowy jest składnikiem wielu oryginalnych potraw, a jego delikatny smak daje możliwość łączenia z wieloma dodatkami oraz przyprawami. Rice noodle doskonale łączy się z warzywami, grzybami, rybami i mięsem. Poradzimy, jak ugotować makaron ryżowy.
Spis treści
Co to jest makaron ryżowy
Rice noodles, czyli makaron ryżowy, powstaje tylko z dwóch składników – mąki ryżowej oraz wody. Zawiera potrzebne w naszej diecie węglowodany złożone, które ulegają powolnemu trawieniu i dają uczucie sytości oraz dostarczają organizmowi niezbędnej energii. Bogaty jest w mikroelementy takie jak magnez, potas, żelazo oraz witaminy z grupy B i E, które są niezbędne dla właściwego funkcjonowania organizmu. Makaron ryżowy nie zawiera glutenu, konserwantów, ani sztucznych barwników. Dlatego rice noodle to doskonałe rozwiązanie dla osób będących na różnych dietach, w tym na diecie bezglutenowej. Będzie także pomocny przy problemach żołądkowych, podobnie jak gotowany ryż.
Makaron ryżowy najczęściej produkowany jest w formie wstążek oraz cienkich, długich nitek. Mieszkańcy Azji uważają, że nie powinien być on łamany, tylko jedzony w całości, podobno tylko wtedy rice noodles gwarantuje pomyślność, zdrowie i wspomniane już “długie życie”.
Jak ugotować makaron ryżowy?
Makaron ryżowy nitki suchy
Uwaga! Cienki, suchy makaron ryżowy w formie nitek nie musi być gotowany! Taki makaron wystarczy zalać niewielką ilością prawie wrzącej wody i pozostawić pod przykryciem na 2 do 3 minut. Makaron nitki sprawdzi się w sałatkach i zupach w stylu orientalnym.
Surowy makaron ryżowy wstążki
Taki makaron to tradycyjny składnik dań kuchni wietnamskiej. Przed gotowaniem makaron ryżowy w postaci szerokich wstążek moczymy kilka minut w zimnej wodzie. Następnie wrzucamy go na osolony wrzątek i gotujemy ok. 6 do 7 minut. Ugotowany makaron odsączamy na sitku. Ryżowy makaron jest gotowy.