Co to jest hummus? Hummus to pyszna, zdrowa pasta z ciecierzycy, która pochodzi z Libanu. Tradycyjna potrawa jest popularna na całym Bliskim Wschodzie. W ostatnim czasie ta lekka, wegetariańska pasta zdobyła popularność na całym świecie. Oto prosty, sprawdzony przepis, jak zrobić hummus.
Jak zrobić hummus w domu? Potrzebne składniki:
- 20 dag suchej ciecierzycy
- 10 dag jasnej pasty tahini
- 2 ząbki czosnku
- Oliwa z pierwszego tłoczenia
- Sok z cytryny, sól do smaku
Ciecierzycę zalać zimną wodą i zostawić na minimum 12 godz. – namoczyć jak naszą fasolę. Następnie ciecierzycę opłukać, zalać nową wodą i gotować ok. 1,5 godz. – aż będzie zupełnie miękka. Ziarenka muszą być wewnątrz mięciutkie i maślane. Ugotowane ziarna zmiksować (lub utrzeć) z solą, pastą tahini, sokiem z cytryny, czosnkiem. Miksować kilka minut aż pasta będzie zupełnie gładka (można też ucierać w moździerzu). Potem dodać ok. 2 łyżek bardzo zimnej wody i ponownie miksować kilka minut. I właściwie to wszystko. Przed podaniem polać hummus dobrą oliwą oliwek extra vergine . Można też dodać natkę pietruszki, chilli, suszone pomidory. Najlepiej smakuje ze świeżym chlebem żytnim.
Hummus cieszy się taką popularnością, że w maju obchodzony jest międzynarodowy dzień hummusu. #HummusDay