Kiszone cytryny to znany na całym świecie przysmak z Maroka oraz krajów regionu Północnej Afryki. Jest to miedzy innymi tradycyjny składnik słynnego marokańskiego tagine z kurczakiem lub jagnięciną. Gotowe kiszone cytryny można nabyć w sklepach z egzotycznymi przyprawami i oczywiście w internecie. Ale można także zrobić je we własnej kuchni. Poradzimy, jak kisić cytrynę. Przepis jest banalnie prosty.
Spis treści
Jak zrobić kiszone cytryny w domu
Przygotowanie kiszonych cytryn jest bardzo łatwe. Potrzebne są dosłownie dwa składniki, czyli cytryny i sól morska. Dla podbicia smaku można dodać jeszcze trochę aromatycznych przypraw i to wszystko.
Do kiszenia koniecznie kupujemy cytryny bio – bez woskowych konserwantów na skórce. Kupując owoce warto sprawdzić informacje na skrzynce, aby mieć pewność, że są to produkty organiczne.
Przepis na kiszone cytryny
- 8 do 10 cytryn organicznych (w całości)
- sok z 5 cytryn
- 15 dag soli morskiej
- przyprawy: strączek papryczki chili, małą laska kory cynamonu, pieprz, liść laurowy, kilka goździków
- woda źródlana wg potrzeb
Cytryny do kiszenia myjemy we wrzątku, a następnie nacinamy na krzyż, tak aby nie rozciąć ich do końca. Do każdej naciętej cytryny wsypujemy łyżkę soli i zaciskamy ćwiartki. Owoce z solą ciasno układamy w wyparzonym słoju i zalewamy sokiem wyciśniętym z pozostałych 5 cytryn. Dodajemy przyprawy i wsypujemy sól, która pozostała po “nadziewaniu cytryn”. Jeżeli płyn nie zakrywa owoców uzupełniamy go wodą źródlaną. Naczynie dokładnie zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 4 do 6 tygodni. Co kilka dni potrząsamy słojem, aby sól równomiernie łączyła się z owocami.
Jak smakują kiszone cytryny
Kiszone cytryny mają niezwykle oryginalny, głęboki smak, w którym miesza się aromat skórki cytrynowej, ale bez intensywnego cierpkiego smaku surowego owocu, z solą i kwasem z kiszonej. Wrażenia smakowe są mocne, ale jednocześnie konsystencja jest gładka i aksamitna.
Jak jeść kiszone cytryny
Cytryny konserwowane w soli to produkt wykorzystywany głównie w kuchni Bliskiego Wschodu i Północnej Afryki, przede wszystkim marokańskiej. Jednak można wykorzystać je jako oryginalny dodatek do wielu dań.
Konserwowane cytryny stanowią niezbędny składnik tradycyjnego marokańskiego tagine. Tagine (tadżin) to jednocześnie nazwa dania oraz naczynia, w którym jest ono przygotowywane. Tagine jest to ceramiczna misa z charakterystyczną pokrywą w kształcie stożkowatego kominka, w której przygotowuje się jednogarnkowe dania duszone na rozżarzonych węglach lub drewnie. Natomiast w skład potrawy wchodzą warzywa, mięso lub ryby oraz tradycyjne przyprawy w regionu Maghrebu czyli harrisa, kmin rzymski, kolendra, odrobina cynamonu i oczywiście kiszone cytryny.
Poza kuchnią marokańską konserwowane cytryny można powodzeniem wykorzystać do przyrządzenia innych dań. Sprawdzą się jako dodatek do ryb, owoców morza, sosów, sałatek, serów, dań z ryżu lub gulaszu.
Jak przechowywać ukiszone cytryny
Cytryny kisimy w dużych słojach ok. 4 do 6 tygodni. Po tym czasie proces fermentacji można przerwać. Dlatego owoce przekładamy do mniejszych słoików i przechowujemy w lodówce.