Fasola adzuki - gwiazda kuchni Dalekiego Wschodu

Co to jest fasola adzuki?

Kuchnia Dalekiego Wschodu staje się coraz popularniejsza w naszym kraju, dlatego chętnie sięgamy po produkty, z których przygotowuje się tradycyjne dania w Japonii, Chinach lub Korei. Jednym z takich produktów jest fasola adzuki. Co warto wiedzieć o tych strączkach i co można z nich przygotować?

Co to jest fasola adzuki?

Fasola adzuki nazywana także fasolą japońską adzuki (Vigna angularis) to roślina strączkowa należąca do bobowatych. Jak sama nazwa wskazuje, jest to rodzaj fasoli  pochodzącej z Azji. Ziarna adzuki są ciemnobrązowe i mniejsze rozmiar niż ziarna zwykłej fasoli, znanej w Europie i USA. Jest często używana do produkcji pasty do wypieku ciasta. Adzuki jest też składnikiem wielu tradycyjnych azjatyckich potraw, takich jak mochi i pasty anko (sweet red bean paste): koshian i tsuburan. Jest również często używana jako składnik zup i potraw jednogarnkowych. 

Skąd pochodzi fasola adzuki?

Fasola adzuki pochodzi z Azji i jest popularna w kuchni wielu krajów Dalekiego Wschodu, w tym Japonii, Chin, Wietnamu, Korei, Indii i Nepalu. Aktualnie fasola adzuki jest uprawiana i spożywana na całym świecie, w tym w USA. 

Strąki fasoli adzuki, tradycyjnego składnika dań kuchni Dalekiego Wschodu
Strąki fasoli adzuki, tradycyjnego składnika dań kuchni Dalekiego Wschodu / Fot. Canva.com

Jakie wartości odżywcze ma fasola adzuki?

Fasola adzuki jest bogata w białko (zawiera ok. 25% białka i wszystkie aminokwasy), błonnik i minerały — magnez, fosfor, żelazo, potas, wapń i kobalt. Zawiera także witaminę B i niewielkie ilości witaminy C.

Sprawdź, co to jest pasta miso

Co można przygotować z fasoli adzuki?

Fasola adzuki jest bardzo uniwersalna i może być używana do przygotowywania różnych potraw — zup, dań obiadowych, przekąsek, sosów, sałatek oraz słodkich deserów. Oto kilka przykładów:

  • Mochi, tradycyjne japońskie słodycze z kleistego ryżu, mogą być wypełnione słodką pastą z czerwonej fasoli z fasoli adzuki.
  • Zupy i gulasze: Z fasoli adzuki można przygotować słodką zupę z czerwonej fasoli, popularną w Chinach, Japonii i Korei. Można je również dodawać do pikantnych gulaszu i zup.
  • Przekąski. Z fasoli adzuki można przyrządzać słodkie i pikantne przekąski, takie jak słodkie bułeczki lub pikantne naleśniki z czerwonej fasoli.
  • Dania z ryżu: fasola adzuki może być wykorzystana do przygotowania słodkiej owsianki z czerwonej fasoli lub dodana do rolek sushi.
  • Dipy i pasty do smarowania. Fasolę adzuki można rozgniatać i mieszać z innymi składnikami, aby uzyskać dipy i pasty takie jak anko.
  • Sałatki. Fasola adzuki może być używana do robienia sałatek fasolowych lub dodawana do zielonych sałatek w celu uzyskania dodatkowego białka.

Fasola adzuki jest też często używana w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej, jako substytut mięsa.

Gotowana fasola adzuki - podstawa tradycyjnej pasty anko
Gotowana fasola adzuki – podstawa tradycyjnej pasty anko / Fot. Canva.com

Gdzie kupić fasolę adzuki?

Fasola adzuki jest dostępna w wielu sklepach. Bez problemu znajdziemy ją w sklepach z naturalnymi produktami bio i eko, które zazwyczaj oferują one szeroki wybór różnych rodzajów fasoli, w tym adzuki. Tę japońską fasolę znajdziemy także w sklepach azjatyckich, które umożliwiają zakup produktów z Dalekiego Wschodu. W razie problemów z zakupem mamy sklepy internetowe. W sieci bez problemu zaopatrzymy się w ziarna adzuki oraz produkty wytworzone z tej rośliny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *